CDA: draag beheer Oostvaardersplassen over aan provincie Flevoland

24/09/2015

CDA: draag beheer Oostvaardersplassen over aan provincie Flevoland

Het Rijk moet het beheer over de grote grazers in de Oostvaardersplassen overdragen aan de provincie Flevoland. Dat komt de besluitvorming over de beheermethode van dit gebied ten goede. Het nationale natuurbeleid is al gedecentraliseerd en dit hoort er ook bij. De provincie kan dan ook meebeslissen over de wijze waarop de Natura-doelen bereikt worden in dit natuurgebied. Hier zal het CDA vandaag voor pleiten in de Tweede Kamer.

De Oostvaardersplassen zijn de enige plek in Nederland waar groepen graasdieren beheerd worden door ze zo veel mogelijk niet te beheren. Dat levert regelmatig schrijnende situaties op. Er is bijvoorbeeld te weinig eten, de dieren staan regelmatig in het koude water en lijden onnodig. Het CDA wil dat er een einde komt aan het doodhongeren van paarden, koeien en herten. Een eenvoudige oplossing hiervoor is het verkleinen van de populaties grote grazers. Het CDA pleit voor actief populatiebeheer, zodat de gevoelige habitats weer een kans krijgen.

CDA woordvoerder Jaco Geurts: " Als deze praktijken in de reguliere veehouderij zouden voorkomen stond de wereld op zijn kop en zou er in de Tweede Kamer meteen plenair een spoeddebat over worden gehouden. Maar de grote grazers in de Oostvaardersplassen mogen wel van de honger wegkwijnen."

Daar komt nog bij dat door de grote graasdruk in het gebied de diversiteit van de natuur afneemt. Een aantal vogelsoorten is al uit het gebied verdwenen. Geurts: "Toch houdt staatssecretaris Dijksma vol dat juist de combinatie van grazers en broedvogels zo ideaal is. Dat mag misschien gelden voor de grauwe gans, die ook rijkelijk aanwezig is in de rest van het land, maar niet voor zeldzame verschijningen als de roerdomp en de snor."

Om deze broedvogels een nieuwe kans te geven ligt er nu het plan om het moeras te resetten. Een grote operatie die twee miljoen euro kost. Het CDA heeft hier grote vraagtekens bij, en vraagt zich af of die reset ook daadwerkelijk wat oplevert. Ook is het nog zeer de vraag of er voldoende ruigte blijft met de huidige graasdruk.

Trefwoorden

* Oostvaardersplassen * Flevoland * Natura 2000 * grote grazers * Jaco Geurts