Uitnodiging voor voorstellen voor EPK-pilots vastgoed

Gepubliceerd op: 24 september 2015 | Gewijzigd op: 24 september 2015

De Rijksoverheid zoekt naar een uitwerking van haar rol als toetsende overheid in een Energie Prestatie Keuringsysteem (EPK) voor bedrijven en vastgoedpartijen.

Een EPK stimuleert bedrijven om energiebesparende maatregelen te nemen in hun bedrijfspand. Daarom vraagt het Rijk adviseurs, installateurs en ondernemers een pilot aan te leveren.

Het Rijk voert de EPK uit als onderdeel van het Nationaal Energieakkoord. In 2015 zijn er 9 EPK-pilots uitgevoerd in diverse sectoren.

Oproep: pilot kantoren of retail

Op basis van een verkenning roepen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) partijen op om in oktober 2015 met voorstellen te komen voor een pilot op gebied van kantoren en/of een pilot gericht op de retail. Omdat er eerder al een pilot plaatsvond bij de supermarkten, zijn deze uitgezonderd.

Een voorstel indienen

In de voorstellen moet een beschrijving komen op welke wijze en hoe er tot een EPK voor kantoren of de retail gekomen kan worden. Kern van de uitvoering van de pilot is dat dit idee in de praktijk getest wordt. De pilot leidt er zodoende toe dat er inzicht komt in de functionele eisen, op basis waarvan een EPK voor de betreffende sector levensvatbaar is.

De vereisten waar de voorstellen aan moeten voldoen vindt u in het format dat voor de EPK-pilotvoorstellen is opgesteld (zie download onderaan deze pagina). U kunt uw voorstel tot uiterlijk 25 oktober 2015 indienen. In het "Vooronderzoek EPK Vastgoedsector" (mei 2015) zijn voorstellen gedaan voor de aanpak van de pilot(s). Een andere aanpak is mogelijk, mits goed onderbouwd en gemotiveerd.

Opdrachtgever

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt en begeleidt dit proces namen de ministeries Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken en Binnenlandse Zaken.

Downloads:

* Uitnodiging EPK voorstellen pilots PDF document | 275,61 KB

Uitnodiging EPK voorstellen pilots

* Eindrapport Vooronderzoek EPK Vastgoedsector PDF document | 641,19 KB

Zie het origineel.