Week van de Veiligheid: auto-inbraken(25-09-2015)


Auto-inbraken zijn jammer genoeg `hot' in de Hoeksche Waard. Steeds vaker wordt er in auto's ingebroken om specifieke onderdelen te stelen. Met name de airbags en ingebouwde navigatiesystemen zijn in trek. En in veel gevallen is er niet of nauwelijks sprake van braakschade aan de auto.

Burgemeester Jan Luteijn van Cromstrijen: `In onze dorpen langs de snelweg zijn we helaas de dupe van mobiel banditisme. Uit meerdere auto's worden 's nachts airbags en navigatiesystemen gestolen. Alertheid overdag en 's nachts is hard nodig. De politie heeft informatie en camerabeelden nodig
om te rechercheren. Schroom niet verdachte zaken te melden. Soms is het net dat puzzelstukje wat nodig is om dieven aan te houden!'

De campagne `Op slot, buit eruit' gaat inmiddels al heel wat jaartjes mee, maar is nog steeds actueel. Het is nooit verstandig om dieven een aanleiding te geven om in te breken in uw auto. Laat geen waardevolle spullen in uw auto liggen, en leg ze zeker niet in het zicht. Sluit uw auto goed
af, zelfs als u bijvoorbeeld even bij het tankstation naar binnen loopt om te betalen.

Auto-inbraken en mobiel banditisme

Dat is natuurlijk een stuk lastiger als het gaat om zaken als uw airbag of andere onderdelen van uw auto, zeker als ook nog blijkt dat de dieven uw auto schijnbaar moeiteloos hebben open gekregen. Het beeld is dat het veelal gaat om goed georganiseerde bendes die rondtrekkend door Nederland
locaties aandoen om onderdelen te stelen.

Ze komen doorgaans ook niet voor een voertuig, maar werken in de nachtelijke uren in een bepaalde kern een aantal auto's af. Analyse van de aangiften laat zien dat zij met name in de periode tussen middernacht en zes uur `s ochtends toeslaan.

Uw airbag mee naar binnen nemen kunt u niet, maar u kunt wel andere zaken doen. Uw auto voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem is een eerste stap. Voelt u daarnaast bij het afsluiten van de auto of deze wel echt op slot zit. Dieven maken namelijk gebruik van zogenaamde car-lock jammers.
Dit zijn apparaten waarmee zij het signaal van uw afstandsbediening voor de centrale vergrendeling verstoren en uw auto niet op slot gaat.

En ziet of hoort u iets verdachts, schroom niet en neem contact op met de politie. Afgelopen weekend in de nacht van zondag op maandag kon door de oplettendheid van inwoners een auto-inbreker op heterdaad worden aangehouden in Oud-Beijerland. Blijf daarom alert en bel bij verdachte situaties,
zeker tijdens de nacht, altijd 112. Zoals de politie het zelf ook zegt: "Wij komen liever tien keer voor niets dan eenmaal te laat."

Tips om inbraak in of diefstal van uw auto te voorkomen

* Laat geen waardevolle goederen achter in uw auto. Want `niets erin, niets eruit'.
* Let altijd op uw autosleutels. Laat ze buitenshuis nooit onbeheerd in uw jaszak zitten (bijvoorbeeld tijdens het sporten of in een restaurant).
* Parkeer uw auto op een bewaakte parkeerplaats of op een goed verlichte plaats.
* Sluit uw auto (ook tijdens het rijden) altijd en overal goed af.
* Controleer altijd of uw auto ook echt op slot gaat als u dat met uw afstandsbediening doet. Het signaal kan namelijk bij het afsluiten worden verstoord.
* Laat het kenteken in de ruiten graveren. De identiteit van uw voertuig is hierdoor moeilijker te vervalsen.
* Beveilig uw auto met een door VbV - SCM goedgekeurd systeem.

Informatieavonden

Tijdens de Week van de Veiligheid, van 5 tot 11 oktober worden er in alle gemeenten in de Hoeksche Waard voorlichtingsavonden georganiseerd:

* Maandag 5 oktober: Strijen
* Dinsdag 6 oktober: Oud-Beijerland
* Woensdag 7 oktober: Korendijk
* Donderdag 8 oktober: Binnenmaas
* Vrijdag 9 oktober: Cromstrijen


De wijkagenten laten dan zien wat de politie doet en wat inwoners zelf kunnen doen om vormen van criminaliteit terug te dringen.