Expositie over Stelling van Willemstad geopend


Geplaatst: 25-9-2015

Op zaterdag 19 september is een expositie over de Stelling van Willemstad geopend in het Mauritshuis te Willemstad door Thomas Zwiers, wethouder van de gemeente Moerdijk.

Willemstad, de stelling die er omheen ligt in de vorm van vijf prachtige forten, heeft een geschiedenis die het waard is verteld te worden. De expositie draagt de titel `Inundatie, bondgenoot van de militair' en licht toe hoe inundatie werkt; het gebied rondom de stelling onder water zetten om
zo de vijand tegen te houden. Er wordt verteld hoe drie timmerlieden ooit een 8000 koppig Frans leger tegenhielden. Met de expositie vormt het Mauritshuis als het ware de uitvalsbasis om elementen uit de Stelling van Willemstad, zoals de forten en sluizen ook te gaan bezoeken.

De expositie is ontstaan op initiatief van Joost van Rijckevorsel, beheerder van Fort Sabina. In samenwerking met de heemkundekring de Willemstad is een projectgroep samengekomen onder de vlag van Waterpoort, een regionaal samenwerkingsverband. Het doel van de groep is de ontwikkeling van een
museum/bezoekerscentrum in het Mauritshuis voor de gehele stelling.
De gemeente Moerdijk wil graag aan de slag met de toeristische ontwikkeling van de stelling en deze tentoonstelling is een eerste aanzet daartoe. De expositie is nu nog gericht op een facet uit de krijgshistorie, maar de werkgroep ziet mogelijkheden om de expositie verder uit te breiden.

De expositie `Inundatie, bondgenoot van de militair' is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het Mauritshuis. U kunt daar ook een vragenlijst invullen met uw mening of suggesties over de expositie. Voor de kinderen is er een speurtocht door Willemstad over hetzelfde thema.