VBN/FloraHolland: beperking octrooien in sierteeltsector kan alleen ..


25 september 2015

VBN/FloraHolland: beperking octrooien in sierteeltsector kan alleen in Brussel

De Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) is verheugd dat ook Blooming Breeders zich aansluit bij de lobby die de sierteeltlobbyorganisatie samen met Plantum al jarenlang trekt om de balans tussen kwekersrecht en octrooirecht te herstellen.

Floraholland Kwekersrecht Octrooirecht

"De nationale politiek staat al achter het plan om de Bio-octrooi richtlijn aan te passen", aldus Eveline Herben, lobbyist van VBN. "De lobby concentreert zich nu dan ook op Brussel en op parlementen in andere Lidstaten." Ook Staatssecretaris Dijksma zet het onderwerp op de politieke agenda
voor begin 2016, wanneer Nederland voorzitter is van de Europese Unie.

In de groenteveredeling is dit onderwerp al veel langer een issue en de VBN onderkende dat dit ook grote consequenties voor de sierteeltveredeling zou gaan hebben.

Pleidooi tegen octrooirecht in de sierteelt

Aad Van der Knaap, algemeen directeur KP Holland, hield een pleidooi tegen het octrooirecht in de sierteelt waarin hij aangaf dat de sector gezamenlijk van zich moet laten horen. Dit deed hij tijdens het congres 'Sierteelt in beweging' van Blooming The Future op 24 september 2015.

Lobby richting de politiek

"Sinds 2010 trekken we al met Nederlandse sectororganisaties gezamenlijk op in de lobby richting de politiek", reageert Eveline. "En ook met land- en tuinbouworganisaties uit andere Lidstaten en met Europese tuinbouwkoepelorganisaties. Mede door die samenwerking kunnen we Brussel in beweging
krijgen."