Uitgangspunten crisisopvang vluchtelingen sporthal De Slagen


Uitgangspunten crisisopvang vluchtelingen sporthal De Slagen

De gemeente Waalwijk vangt sinds vanmiddag een groep van 43 vluchtelingen op in sporthal De Slagen. Het gaat om jongens in de leeftijd van 14 tot 18 jaar, hoofdzakelijk afkomstig uit Syrie en Eritrea. De groep wordt drie dagen opvang aangeboden. De gemeente doet dit op verzoek van het
Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
Nu de eerste drukke uren voorbij zijn en de vluchtelingen hun plek hebben gevonden, is het goed om nog even stil te staan bij enkele uitgangspunten in de opvang. Ook al omdat we in de (social) media veel vragen en onduidelijkheden tegenkomen.
Allereerst de vraag over hoe lang de opvang nu duurt. Crisisopvang duurt in principe drie dagen. Dat geldt ook voor deze opvang. Dat houdt in dat de vluchtelingen maandagmiddag weer vertrekken.

Dan de veiligheidsaspecten. De gemeente heeft beveiligingsmedewerkers ingehuurd en ook is de politie betrokken. Dat doen we zowel voor de veiligheid van de vluchtelingen als voor de omgeving.
Bewegingsvrijheid
Er worden ook de nodige vragen gesteld over de bewegingsvrijheid van de vluchtelingen. Het college heeft besloten dat zij ook buiten de sporthal mogen komen. Medewerkers van de gemeente die toezicht houden, vragen hen nadrukkelijk niet door de wijk te gaan dwalen. Maar dat is iets anders dan
buiten een sigaretje te roken of een bezoekje aan de supermarkt om wat spulletjes te kopen.
Heeft u nog vragen over de opvang van vluchtelingen in De Slagen? Op waalwijk.nl proberen wij u zo goed mogelijk te informeren. Ook kunt u bellen met 0416-683880.



Terug

* Gepubliceerd: 25-9-2015