FederaDag 2015: Kanker en cijfers 'Nieuwe inzichten en nieuwe kansen'

Categorie : Overig

Datum : 25 september 2015

Tijdstip : 09:15 - 16:30 uur

Lokatie : Universiteit Twente, Enschede

Organisator : Boerhaave Nascholing

FederaDag 2015: Kanker en cijfers 'Nieuwe inzichten en nieuwe kansen'

Omschrijving

Kanker is doodsoorzaak nummer een in Nederland en ziektegevallen worden al decennialang nauwkeurig geregistreerd. Dat geeft veel mogelijkheden om aantallen te analyseren en zo de bestrijding van kanker te ondersteunen. Maar wat zijn de meest relevante cijfers?

Op deze dag plaatst Federa kankercijfers in perspectief. Nederlandse en buitenlandse toponderzoekers houden lezingen over de zin en onzin van kankercijfers. Hoe groot is de rol van je genen? En van het beter speuren naar kanker? Hoe vaak ontstaat kanker door werk of woonplaats? Daarnaast wordt kritisch gekeken of al dit cijferonderzoek aan de wettelijke regels voldoet. De kankercijfers worden op de FederaDag dus niet alleen vanuit de kankerepidemiologie benaderd, maar ook vanuit andere vakgebieden.

Regelmatig circuleren er verwarrende pechcijfers in de media. Hoe komen deze cijfers in de media terecht? Een forum debatteert over berichten rond de publicatie 'Variation in cancer risk among tissues can be explained by the number of stem cell divisions' van Tomasetti en Vogelstein uit Science (2015 Jan 2; 347(6217):78-81).

De FederaDag 2015 "Cancer and Numbers" wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Epidemiologie (VvE), de Nederlandse Vereniging voor Oncologie en de KWF werkgroep kanker epidemiologie.