DRONGO talenfestival en Fryske Google Translate Wike

PERSBERICHT

Amsterdam, 21 september 2015

DRONGO talenfestival en Fryske Google Translate Wike

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 september vindt in de Jaarbeurs in Utrecht voor de vierde keer het grootste talenfestival van Nederland en Vlaanderen plaats: het DRONGO talenfestival.

Daar legt op zaterdag 26 september om 11.30 uur Marco Ynema van Google Translate uit waarom het belangrijk is voor een taal als het Fries om opgenomen te worden in Google Translate en wat voor mogelijkheden dit biedt voor het Fries. Op deze laatste dag van de Fryske Google Translate Wike worden Friezen uit heel Nederland opgeroepen naar het DRONGO talenfestival te komen om daar te helpen vertalingen in te voeren. Via de website www.translate.google.com kan iedereen die goed Fries kan schrijven Engelse zinnen ophalen die vertaald moeten worden naar het Fries. Hoe meer er vertaald wordt, hoe groter de kans dat het lukt om het Fries te laten opnemen. Aan het einde van de dag zal het aantal Friese vertalingen bekend worden gemaakt door de Friese weerman Piet Paulusma en Marco Ynema.

Het DRONGO talenfestival is dé plek om kennis te maken met de vele (economische) mogelijkheden van taal en meertaligheid. Van de beste manieren om snel een vreemde taal te leren tot tips en tricks voor meertalig opvoeden (inclusief kinder- en jongerenprogramma). Een Business Meeting voor iedereen die zaken doet met anderstaligen, lezingen van internationale experts over de nieuwste ontwikkelingen in taaltechnologie en internationale keynotesprekers die een toelichting geven op de wereldwijde grote economische waarde van de taalindustrie. DRONGO talenfestival trok in eerdere jaren al duizenden bezoekers en zal dit jaar ook weer worden bezocht door velen die geïnteresseerd zijn in taal en de functie van taal in het dagelijks leven.

Naast het programmaonderdeel van de Fryske Google Translate Wike zijn er spoedcursussen in diverse talen, RAP-workshops van Akwasi en de Brusselse hiphop formatie Stiktof, een discussie tussen de schrijvers Rodaan al Galidi, Mira Feticu en Sander Terphuis, het Klein Dictee der Nederlandse taal met Ludo Permentier, de Taalshow met Gaston Dorren en Jan van Mersbergen én de bekendmaking van de Van Dale Gouden Talenknobbel onder leiding van Akwasi. De gehele dag is er een speciaal meertalig kinderprogramma. Keynotesprekers deze dag zijn Sharon Unsworth (Radboud Universiteit) over het behoud van de moedertaal bij meertalige opvoeding en de internationaal befaamde Gabriel Wyner over zijn bestseller ‘De Taalhacker’. Tussendoor is de informatiemarkt te bezoeken met ruim 70 standhouders uit binnen- en buitenland.

Het DRONGO talenfestival op vrijdag 25 en zaterdag 26 september in de Jaarbeurs Utrecht is gratis toegankelijk, vooraf inschrijven gewenst via de website drongofestival.nl. Achtergrondinformatie met interviews is te lezen in het online E-Magazine op www.magazine-on-the-spot.nl/drongo/ (ook met mobiel en tablet).