Specialisten St. Antonius "on tour" voor borstkanker

24 september 2015, 11:36 uur.

In gesprek met vrouwen in de regio

Binnenkort trekken de specialisten van het St. Antonius Ziekenhuis weer de regio in om vrouwen (en andere geinteresseerden) op een persoonlijke manier te informeren over borstkanker. In samenwerking met verschillende huisartsenpraktijken organiseert het St. Antonius een reeks informatieavonden over dit onderwerp. Ook specialisten van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden gaan de regio in. Veel vrouwen krijgen in hun leven te maken met een knobbeltje in de borst. Hoewel een knobbeltje in de meeste gevallen niet kwaadaardig is, krijgt in Nederland toch een op de acht vrouwen borstkanker. "Als grootste Borstkankercentrum in de regio vinden wij het onze verantwoordelijkheid vrouwen hier proactief over te informeren", aldus dr. Koelemij, chirurg/oncoloog van het St. Antonius Ziekenhuis.

Hoe fijn is het om gewoon in je eigen wijk en in de avonduren rechtstreeks je persoonlijke vragen aan de specialisten zelf te kunnen stellen? Die mogelijkheid creeerde het St. Antonius vorig jaar voor het eerst, door het organiseren van informatiebijeenkomsten over borstkanker bij huisartsenpraktijken in Utrecht. Het animo was zo groot dat we dit jaar besloten om zelfs verder de regio in te trekken en vrouwen in de gelegenheid te stellen antwoord te krijgen op vragen als: is zelfonderzoek zinvol, wat doe je als je een knobbeltje voelt en wat gebeurt er als een knobbeltje borstkanker blijkt te zijn, is borstkanker erfelijk, wat zijn behandelmogelijkheden, wat kun je doen om borstkanker te voorkomen en welke rollen spelen de diverse zorgorganisaties?"

Informatiebijeenkomsten

De eerste informatieavond vindt plaats tijdens de borstkankermaand op dinsdag 27 oktober bij Huisartsenzorg IJsselstein. De volgende bijeenkomst staat gepland op woensdag 25 november bij Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentrum. Tijdens deze avonden geven een borstkankerchirurg van het St. Antonius Ziekenhuis en een huisarts samen een interactieve presentatie over borstkanker. Uiteraard is er ruime gelegenheid voor het stellen van vragen. Na IJsselstein en Leidsche Rijn volgen nog vijf bijeenkomsten bij andere huisartsenpraktijken in de regio. Kijk op www.antoniuskankercentrum.nl/agenda voor de data en locaties.

Herstel en revalidatie na kanker

Patienten die een behandeling tegen kanker hebben afgerond, houden vaak klachten. Zo hebben ze bijvoorbeeld last van vermoeidheid waardoor het nog niet lukt om alle dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Om (voormalig) patienten, hun partners en andere geinteresseerden te informeren over herstel en revalidatie na een kankerbehandeling organiseert het St. Antonius Ziekenhuis twee informatiemiddagen op locatie Utrecht: op donderdag 8 oktober over energiemanagement, fysieke training en psychosociale begeleiding. En op 15 oktober staat de bijeenkomst in het teken van re-integratie op het werk en voeding. Deelname is kosteloos.

Meer informatie

Een of meerdere informatiebijeenkomsten bijwonen? Aanmelden kan via info@antoniusziekenhuis.nl. Meer informatie over onze borstkankerzorg is te vinden op www.antoniuskankercentrum.nl/borstkanker.