Lochemse brug wordt mogelijk toch versterkt

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om EUR 230.000,- bij te dragen in de versterking van de Lochemse brug. Deze brug ligt in de Stationsweg in Lochem. Na de versterking is de brug naast het gewone verkeer, de komende jaren ook bruikbaar voor het zware vracht- en landbouwverkeer.

Met de versterking blijft de brug berijdbaar voor al het verkeer totdat de rondweg Lochem in 2019 wordt opengesteld. In de rondweg komt een nieuwe brug waar het gemotoriseerde verkeer gebruik van gaat maken. De Lochemse brug is dan alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

Kosten delen

De maatregelen zijn nodig omdat de brug het zware verkeer niet meer kan dragen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (eigenaar van de brug) en de gemeente (beheerder van de weg over de brug) spraken in 2014 de intentie uit om de brug gezamenlijk te versterken. Het ministerie draagt ook

EUR 230.000,- bij aan de versterking. Het college heeft zich volop ingespannen om de brug beperkter en met minder kosten te versterken en hiertoe een voorstel gedaan aan het ministerie. Volgens het ministerie bieden de geldende normen en richtlijnen daartoe geen mogelijkheid.

Duidelijkheid voor bedrijven

Door als gemeente bij te dragen in de kosten van de versterking van de Lochemse brug komt hiermee duidelijkheid voor de vele bedrijven in Lochem en in de Achterhoek. Deze bedrijven maken dagelijks gebruik van de brug met hun vrachtwagens en landbouwvoertuigen. Het afsluiten van de brug voor zwaar verkeer is geen optie omdat er geen geschikte alternatieve routes door Lochem zijn. Afsluiten heeft grote economische gevolgen voor Lochem en de regio.

De raad behandelt het voorstel op 12 oktober 2015.