Toezeggingen overheid voor onderwijs aan vluchtelingen

Er komt een regieteam, dat op zowel korte als lange termijn aan oplossingen gaat werken om vluchtelingenkinderen van 0 tot 18 jaar een goede plek te geven in de samenleving. Dit is afgesproken in het overleg op 24 september met ministeries, sectorraden, vakorganisaties, LOWAN, COA en VNG.

In het overleg is duidelijk naar voren gekomen dat het huidige systeem niet meer aansluit bij de huidige toestroom van nieuwkomers, het regieteam gaat aan de slag om op korte termijn werkbare veranderingen te bewerkstelligen. Belangrijke thema's waar toezeggingen op zijn gedaan, zijn onderwijs, jeugdzorg, huisvesting en vervoer. Om de kwaliteit van het onderwijs aan vluchtelingen te borgen moeten er onder meer tijdelijk extra leerkrachten, NT2-docenten en tolken worden ingezet. OCW heeft in het gesprek aangegeven de bekostiging onder de loep te nemen. De partijen hebben - naast over onderwijs - ook over thema's als kinderopvang en jeugdzorg belangrijke afspraken kunnen maken. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker (Onderwijs) informeren binnenkort de Tweede Kamer over de verdere stappen die worden genomen.

Op 24 september heeft Petra van Haren op Radio 1 een uitgebreide toelichting gegeven op de problematiek van opvang van de vluchtelingen op de scholen.