Nieuw: kansen voor energie-efficiency met nieuwe richtlijn (EED)

Gepubliceerd op: 25 september 2015 | Gewijzigd op: 25 september 2015

In 2012 stelde de Europese Commissie (EC) de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) vast. De richtlijn vermeldt de Europese doelstelling van een 20 procent lagere Europees energieverbruik in 2020. Onderdeel daarvan is dat de grotere ondernemingen verplicht zijn om een energie-audit uit te voeren.

Met de energie-audit wil Europa bedrijven helpen om meer energie te besparen. Het gaat om bedrijven met minimaal 250 medewerkers of met een jaaromzet van meer dan EUR 50 miljoen en een jaarlijkse balanstotaal van meer dan EUR 43 miljoen. De regeling bepaalt dat de onderneming de energie-audit uiterlijk op 5 december 2015 uitvoert en vervolgens ten minste iedere vier jaar herhaalt.

Binnen vier weken een verslag

De onderneming moet het verslag van de audit binnen vier weken aan het bevoegd gezag te sturen. Dat kan bijvoorbeeld een gemeente of provincie zijn. Het bevoegd gezag controleert op grond van de Wet milieubeheer of aan de verplichtingen van de regeling is voldaan. Het kan de audit ook zelf opvragen.

Publicatie

Op 15 juli is de nieuwe regeling gepubliceerd in de Staatscourant. Hiermee komt Nederland tegemoet aan de EED. Ook de afspraken in het Energieakkoord voor Duurzame Groei sluiten aan op de EED-richtlijnen.

Ga voor meer informatie naar www.rvo.nl/eed.