Duurzaamheidsdoelstellingen VN onderstrepen belang van gezonde agrarische sector

LTO Nederland is blij met de grote waarde die de Verenigde Naties hechten aan duurzame land- en tuinbouw in de VN-duurzaamheidsdoelen voor 2030. Van 25 tot en met 27 september buigen regeringsleiders uit de hele wereld zich in New York over deze doelstellingen. Ze doen dat tijdens de zogeheten `Sustainable Development Summit'. De duurzaamheidsdoelen zijn een vervolg op de millenniumdoelstellingen van de VN uit 2000.

Voor de land- en tuinbouw is doelstelling 2 (van de 17) de belangrijkste: in 2030 moet een einde zijn gemaakt aan honger in de wereld en moet er voedselzekerheid zijn voor iedereen. In 2030 moet bovendien de wereldvoedselproductie zijn verdubbeld. Ook andere duurzaamheidsdoelstellingen van de VN, zoals beschikbaarheid van schoon water, de strijd tegen klimaatverandering en stimulering van duurzame consumptie zijn onderwerpen waar boeren en tuinders iedere dag mee te maken hebben.

Honger de wereld uitbannen is een logische maar ook zeer ambitieuze doelstelling, aldus LTO Nederland. Dat lukt alleen met gezonde agrarische familiebedrijven, die goed georganiseerd zijn en die een goede inkomenspositie hebben. Agriterra, in 1997 opgericht door onder meer LTO Nederland, zet zich daar wereldwijd voor in. Agriterra maakt daarbij succesvol gebruik van deskundigheid uit de Nederlandse agrarische wereld.

Nederland zal in New York op het hoogste niveau vertegenwoordigd zijn, onder meer door koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte. Vervolgens moet wel de daad bij het woord worden gevoegd: ieder land moet op basis van de duurzaamheidsdoelstellingen eigen plannen gaan maken. LTO Nederland wil graag een bijdrage leveren aan die plannen. De Nederlandse agrosector heeft de kennis en de expertise in huis om de productiviteit van de mondiale land- en tuinbouw te vergroten en teelten verder te verduurzamen.

25 september 2015

BRON: Johan Boonen