Hansa Hydrocarbons gaat in de 4Quads offshore samenwerking aan met ENGIE via dochteronderneming GDF SUEZ E&P Nederland B.V.

17 september 2015

Londen - Hansa Hydrocarbons Limited (Hansa) is verheugd te kunnen aankondigen dat het bedrijf gaat samenwerken met GDF SUEZ E&P Nederland B.V. (onderdeel van de ENGIE Group). Hansa en GDF SUEZ E&P Nederland B.V. hebben beide 30 procent van de aandelen in de 4Quads-licenties (blokken G18, H16, M3 en N1) op het Nederlandse deel van het continentaal plat.

Na voltooiing van de samenwerkingsovereenkomst hebben Hansa en GDF SUEZ E&P Nederland B.V. ieder 30 procent aandeel in de licenties. EBN heeft de resterende 40 procent in handen. GDF SUEZ E&P Nederland B.V. zal, na toestemming van de Nederlandse overheid, als operator optreden vanaf het moment dat beide partijen akkoord zijn over de uitvoering van een eerste proefboring.

De 4Quads-licenties bevinden zich op het Nederlandse deel van het continentaal plat op de grens met Duitsland. zo'n 70 km ten noorden van het vasteland. De waterdieptes ter plaatse varieren van 27 tot 40 meter. Het primaire doel van de verkenning is de voortzetting van het onderzoek in de Rotliegend Havel-zandsteenafzetting dat eerder met succes in de aangrenzende Duitse H&L-blokken is uitgevoerd. Hansa heeft in deze blokken een belang van 20 procent.

Vorig jaar werd 3D-seismisch onderzoek van het 4Quads-licentiegebied aangekocht. In totaal 965 km2 aan ondergrond is hiermee in kaart gebracht. Het mappen van het reservoirgesteente van een megastructuur, het primaire doel van dit potentieel, wordt hiermee mogelijk gemaakt. De verwerking van de seismische gegevens heeft ondertussen plaatsgevonden en de interpretatie van de onderzoeksresultaten is in volle gang. De verwachting is dit eind dit jaar afgerond te hebben, waarna de locaties van de proefboringen kunnen worden vastgesteld.

CEO John Martin van Hansa Hydrocabons: "We zijn blij om met GDF SUEZ E&P Nederland B.V., de grootste operator op het Nederlands continentaal plat, samen te werken. Deze samenwerking betekent een erkenning van onze technische expertise en een bevestiging van onze strategie in het opvolgen van prospects in reeds producerende gebieden. We kijken ernaar uit om samen met EBN en GDF SUEZ E&P Nederland B.V. het grote potentieel van de 4Quads te onderzoeken. Tezamen met de recent verkregen N4, N5, N7c en N8-blokken ten zuiden van de 4Quads, heeft dit gebied de potentie zich te ontwikkelen tot de belangrijkste bron van wat er aan conventioneel aardgas op het Nederlands continentaal plat aanwezig is."

Over Hansa Hydrocarbons

Hansa Hydrocarbons Limited richt zich op de exploratie en productie (E&P) van voornamelijk gasvelden in de Britse, Nederlandse en Duitse delen van de Noordzee. Op dit moment is ons portfolio verdeeld over twee kerngebieden, namelijk het Britse offshore Humberside-gebied en het gebied aan beide zijden van de offshoregrens tussen Nederland en Duitsland. Hansa probeert voortdurend actief zijn portfolio uit te breiden door overnames, deelnames en het verwerven van vergunningen in Nederland, Engeland en Duitsland.