Rivlin: Israel moet zijn eigen toekomst vormen door diplomatie

in Israel / door Elise Friedmann / op 25/09/2015 om 13:09 / Tags: Egypte, herdenken, Israel

Toen Reuven Rivli begin juni tot president van Israel werd gekozen, dachten veel Israeli's ongerust aan ondiplomatieke uitspraken die hij in het verleden deed. Want al heeft de president in Israel officieel een ceremoniele functie, het is bijna traditie dat hij zich ingrijpend bemoeit met de politiek, meestal tot woede van de zittende premier. Een paar maanden later heeft Rivlin dit al een paar keer gedaan. Hij lijkt zich te ontpoppen als een echte bruggenbouwer. Gisteren brak hij een lans voor diplomatie.

President Rivlin sprak gisteren op de 42e herdenking van het uitbreken van de Jom Kippoer-oorlog, die hij 'een open wond in de Israelische maatschappij' noemde. In 1973 vielen Egypte en Syrie Israel aan en dat bleek onvoldoende voorbereid. Het werd een Pyrrusoverwinning die 2.673 soldaten het leven kostte, het hele land in de rouw dompelde en een storm van kritiek afriep op de regering en de veiligheidsdiensten. Deze oorlog werd gezien als het gevolg van een overmaat aan zelfvertrouwen bij de leiding van het land, en daar verwees Rivlin gisteren naar in zijn speech.

'Het Israel van nu mag niet verslaafd raken aan diezelfde illusie van stabiliteit [als in 1973]', waarschuwde Rivlin. 'Het moet durven en initiatieven nemen. Zelfs in onzekere omstandigheden moeten wij met onze eigen handen de diplomatieke horizon vormgeven.' Ter inleiding van deze uitspraak zei Rivlin: 'De Israelische maatschappij moet zijn leiders kritisch volgen en moedig vragen durven stellen.'

Hoewel Rivlin een aanhanger is van Jabotinsky - diens portret hangt volgens Bloomberg achter zijn bureau - waren zijn politieke uitspraken en bemoeienissen tot nu toe vooral gericht op het verbeteren van de positie van Israelische Arabieren. Eind vorige maand belegde hij een bemiddelingsbijeenkomst tussen Naftali Bennett en vertegenwoordigers van christelijke scholen in het conflict over subsidie voor die scholen. (Hoewel Rivlins actie aanvankelijk succes leek te hebben, is dat conflict overigens nog steeds niet opgelost.) De leerlingen van deze scholen zijn merendeels kinderen van Arabische burgers.

Rivli's inspanningen maken hem overigens niet tot de held van de Israelische Arabieren. Jamal Zahalka, een Knessetlid van de Verenigde Arabische Lijst, sloeg vorige maand een uitnodiging van Rivlin af voor een gezamenlijke Iftarmaaltijd met joden en moslims. 'We hebben geen behoefte aan ceremonies en lege gebaren van respect', zei hij tegen Bloomberg.'Hij heeft niet de bevoegdheid om iets te veranderen en wij verwachten weinig van hem.'