Investering van ruim EUR 411 miljoen in samenleving

Digitale begroting provincie beschikbaar

Een belastingverlaging van EUR 80 miljoen, versnelde uitrol van breedband en de ambitie om een grote wielerronde naar Fryslan te halen; enkele opvallende punten uit de Friese begroting voor 2016, die het college van Gedeputeerde Staten vrijdag 25 september presenteerde op de Afsluitdijk.

De bestuurders kozen de Afsluitdijk als locatie, omdat het een van de prominente thema's is. Al enkele jaren wordt geinvesteerd in de dijk, wat betreft de ruimtelijke kwaliteit en innovatie. Dat dit opvalt, blijkt uit de laatste troonrede van Koning Willem-Alexander, waarin hij de Afsluitdijk noemt. De komende tijd staan de projecten rond het gebied weer stevig op de provinciale agenda.

Ambities nieuw college

Het is de eerste begroting van het huidige college, dat in het voorjaar aantrad. De begroting vloeit voort uit de ambities die de collegeleden in het coalitieakkoord 2015-2019 `Mei elkenien, foar elkenien' beschrijven. Milieu, wonen, verkeer, zorg en economie zijn grote onderwerpen, maar ook Friese taal en cultuur krijgen de volledige aandacht. Alles bij elkaar voor 2016 goed voor een totaalinvestering van ruim EUR 411 miljoen. Naast een belastingverlaging voor de Friese bevolking van EUR 20 miljoen investeert de provincie in een Kansenfonds en een bereikbaar MKB. Daarnaast in een duurzaam openbaar vervoersysteem, Gastfrij Fryslan en in een versnelde uitrol van breedband.

Digitaal

De begroting voor 2016 is de eerste die geheel in een digitale omgeving beschikbaar is. Via www.fryslan.frl/financien is op een vlotte en heldere wijze na te slaan op welke thema's ingezet wordt en welke bedragen men per onderdeel begroot.