Stoffelijke resten MH17 naar Schiphol

Nieuwsbericht | 25-09-2015 | 16:00

Een Nederlands team is in de Oekraine voor de eerste overdracht van na 1 mei 2015 gevonden stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van MH17-slachtoffers. Het 8-koppig team van Defensie, politie en Buitenlandse zaken zal ook resten van het vliegtuig ophalen.

De vermoedelijke stoffelijke resten en het materiaal werden aangetroffen in de omgeving van de `burned site' bij Hrabove, waar vlucht MH17 neerkwam. De burgemeesters van de omliggende plaatsen verzamelden alles en stelden het de afgelopen maanden veilig. Dit was ook afgesproken bij het afronden van de repatrieringsmissie. Inwoners van de dorpen rond het rampgebied kunnen op vaste punten gevonden spullen blijven inleveren.

Het Nederlandse team ziet nu toe op een juiste overdracht van stoffelijke resten, persoonlijke eigendommen en nog aanwezige wrakstukken. De Nederlandse ambassade in Kiev zorgt voor het vervoer naar Kharkiv. Vanuit Kharkiv komt dit naar Nederland. De restanten van het MH17-toestel worden overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie.

Gewijzigde ceremonie

Omdat het identificatieproces grotendeels is afgerond, is het ceremonieel waarmee de stoffelijke resten in Nederland worden ontvangen gewijzigd. Medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing brengen de stoffelijke resten met een lijnvlucht naar Schiphol. Hier wordt een formeel gedenkmoment gehouden. Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee zorgen op Schiphol voor een gepaste ceremoniele ontvangst. Dat gebeurt buiten het zicht van media. De families van de 2 nog niet geidentificeerde slachtoffers zijn uitgenodigd hier bij te zijn.