Tussentijdse procesevaluatie Jongeren Op Gezond Gewicht

Gepubliceerd: 25 september 2015

Tussentijdse procesevaluatie Jongeren Op Gezond Gewicht

Januari 2014 zijn de regiogemeenten met de JOGG-aanpak gestart. Het is nu halverwege de projectperiode. Een goed moment om een beeld te krijgen van de successen en de aandachtsgebieden. Zo kunnen we bijsturen waar nodig en trots zijn waar gepast.

Het tussentijdse evaluatiedocument beschrijft het proces en de voortgang van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). JOGG maakt onderdeel uit van het project `Actieve en Gezonde Leefstijl Jongeren' van de provincie Gelderland. In het algemeen kan gesteld worden dat de JOGG-beweging goed op gang is gekomen.

Veel media-aandacht

Door de gezamenlijke inspanning van de lokale regisseurs en beleidsadviseurs, is JOGG een begrip geworden in de regio, waardoor het bevorderen van een gezonde leefstijl veel aandacht heeft gekregen. Die aandacht is terug te zien in nieuwsbrieven, persberichten, sociale media pagina's, internetsites en ook landelijke media. Het landelijke JOGG-bureau zorgt daarin voor extra ondersteuning.

Bewustwording groeit

Niet voor niets wordt de regio Noord-Veluwe nauwlettend in de gaten gehouden door andere JOGG regio's en gemeenten. De manier van aanpak, de gekozen structuur en de energie die dat met zich mee brengt blijkt te werken. Mede hierdoor is de bewustwording rondom een gezonde leefstijl gegroeid.

JOGG-regisseurs sleutels tot succes

De behaalde successen in de afgelopen periode zijn met name te danken aan de energieke manier van werken van de regisseurs. Het is zeer nodig een enthousiaste aanjager te hebben die organisaties samenbrengt en overtuigt van hun rol in het terugdringen van overgewicht. De ondersteuning vanuit het JOGG-bureau, de nauwe samenwerking met collega-regisseurs uit de regio en de communicatieondersteuning vanuit Regio Noord-Veluwe is daarin onmisbaar. Er is een gezonde competitie ontstaan, waardoor gemeenten telkens geprikkeld werden om successen uit de regio ook in eigen gemeente te implementeren. Hierdoor blijft de JOGG-beweging in ontwikkeling.