NJN 95 jaar

NJN 95 jaar

De Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) bestaat 95 jaar en is daarmee de oudste nog actieve jeugdbeweging in Nederland. Terwijl begin vorige eeuw de jeugdbewegingen als paddenstoelen uit de grond schoten was daar ook een groepje jonge natuurliefhebbers dat zich verzamelde. Dit groepje werd al snel groter en na enkele jaren kende de NJN ruim 1000 leden verspreid over heel Nederland. In de loop der tijd hebben de NJN en de leden van de NJN een flinke stempel gedrukt op de natuurwereld en speelden zij een leidende rol in de grote veranderingen in de groene sector in de jaren 60. Daarnaast zijn (oud-) leden niet weg te denken bij de grote en kleinere groene organisaties zoals Natuurmonumenten en de KNNV.

Na oprichting in 1920 kende de NJN successen maar ook moeilijke jaren. Hoewel de ledenaantallen wisselden en ook het aantal activiteiten varieerde van tijd tot tijd is de NJN altijd een actieve en dynamische vereniging geweest. Wat nooit veranderd is, zijn de focus op natuur en de onafhankelijkheid van de vereniging. Nu, 95 jaar later, organiseert de NJN nog altijd veel activiteiten. Om deze mijlpaal te vieren zal er in het weekend van 26 en 27 september een groots jubileum worden gevierd. Er zullen ongeveer 1000 leden en oud-leden bij elkaar komen op een reünie. Daarnaast is er een symposium en het evenement ‘Elk Uur Natuur’.

Wat is de NJN

De NJN is een vereniging voor en door jongeren van 11 tot 25 jaar. Jaarlijks organiseren we vele activiteiten waaronder ongeveer 10 zomerkampen tijdens de zomervakantie en korte kampen in alle andere schoolvakanties. Daarnaast zijn er elk weekend excursies op allerlei plekken in Nederland en worden er regelmatig workshops en cursussen georganiseerd. De activiteiten hebben meestal een bepaald natuurthema en er is altijd een expert om de deelnemers meer te leren over dit thema. De NJN is een unieke organisatie omdat alles wordt georganiseerd door de leden zelf.

Programma 26-27 september

Het weekend vindt plaats in en om Hogeschool Van Hall Larenstein te Velp.

Larensteinselaan 26a 6882 CT Velp

Symposium

Zaterdag 26 september, 14.00 – 16.15 uur.

Het thema van het symposium is ‘Op avontuur in de natuur’. Hierbij wordt vooral aandacht gegeven aan dieren die dagelijks binnen Nederland van de een naar de andere plek trekken. De eerste spreker is Dr. Judy Shamoun-Baranes van de Universiteit van Amsterdam. Zij zal komen spreken over het trekgedrag van de kleine mantelmeeuwen van Texel en de monitoring van hun vliegroutes. De tweede spreker is Jeroen van Herk, consultant bij LINKit consult. Hij werkt aan de aanleg van de vismigratierivier in de afsluitdijk.

Het symposium is voor iedereen (gratis) toegankelijk.

Meer informatie over het symposium en de sprekers staat op www.njn.nl/symposium.

Elk Uur Natuur

Zondag 27 september is het weer zover: Elk Uur Natuur. Tijdens Elk Uur Natuur vertrekken er vanaf een centraal punt elk uur excursies, met steeds een verschillend onderwerp. Zo kan je dus op één dag vogelen, plantjes kijken, insecten vangen en nog veel meer. We gaan voor het derde jaar op rij proberen zoveel mogelijk soorten te scoren met zoveel mogelijk jongeren! Ook zijn er verschillende korte lezingen over natuur.

Dit jaar gaan we de natuur rondom Velp en Rheden verkennen. We kunnen de bossen van Nationaal Park de Hoge Veluwe en Veluwezoom in, naar de Gieseplas voor waterbeestjes en –planten of even lekker ontspannen in een van de vele parken. Elk Uur Natuur is gratis toegankelijk voor alle jongeren tussen de 11 en 25 jaar, ook als je geen lid bent van de NJN. Lunch en avondeten worden verzorgd.

Zaterdag 26 september

11.00 uur Feestelijke opening

11.20 – 18.00 uur Verschillende activiteiten, waaronder muziek, fotopresentaties en kinderprogramma

14.00 – 16.15 uur Symposium

18.00 uur Diner

20.00 – 20.30 uur Afsluiting

Zondag 27 september

10:00 uur Opening

10:30 uur Vertrek eerste excursie, vanaf dit moment vertrekken er om het uur excursies

12:00 uur Lunch

17:00 uur Avondeten

De excursies duren ongeveer één uur en drie kwartier. Tussen de excursies door vinden regelmatig korte lezingen plaats.