Gemeentelijke begroting 2016 sluitend


Actueel >> Nieuws >> Nieuwsberichten

Burgemeester en wethouders hebben de Programmabegroting 2016-2019 aangeboden aan de gemeenteraad. De programmabegroting is vooral een weergave van het collegeprogramma voor de komende vier jaren.

De wensen, die in dat collegeprogramma zijn opgenomen, zijn uitgedrukt in financiele gevolgen. In cijfermatige zin hebben die wensen dus hun plaats gekregen in de programmabegroting. Daarnaast zijn de ontwikkelingen zoals die zijn opgenomen in de in juli door de raad behandelde Kadernota in
deze begroting verwerkt. Het college van B&W is erin geslaagd de gemeenteraad voor alle jaren van de komende meerjaarlijkse periode een sluitende begroting aan te bieden.

Verhoging belastingen en tarieven stijgen met 0,8%

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft bij de behandeling van de Kadernota aangegeven geen bezwaar te hebben tegen een trendmatig verhogen van de belastingen en tarieven.

De raad wordt dan ook voorgesteld de tarieven en belastingen met 0,8 % te verhogen in 2016.
Voor het tarief voor het rioolrecht wordt een verhoging met 2,5% voorgesteld, voor 2016 wordt het tarief dan EUR 209.
Het tarief afvalstoffenheffing blijft in 2016 ongewijzigd op EUR 165. Voor de OZB geldt dat het tarief (percentage) ook wordt aangepast voor de opgetreden waardestijging (woningen) en waardedaling (niet-woningen), dit om te voorkomen dat de totaalopbrengst op basis van de geldende tarieven
stijgt of daalt door de waardeontwikkeling.

Behandeling in de raad

De begroting wordt behandeld in de vergadering van de gemeenteraad van 10 november 2015. Daaraan voorafgaand staat de begroting geagendeerd voor de vergaderingen van de commissies:

samenleving op 26 oktober 2015
grondgebied op 27 oktober 2015
bestuurlijke zaken en middelen op 29 oktober 2015

Ter inzage

De stukken liggen ter inzage in het stadskantoor en de bibliotheek tijdens de openingsuren. Ook op www.brielle.nl/begroting zijn de aanbiedingsbrief en de begroting te zien.

Op de gemeentepagina in Briels Nieuwsland in oktober zal een special over de begroting verschijnen, waarin een aantal zaken die in de programmabegroting zijn opgenomen nader worden toegelicht.