Minister-president Rutte bij 70e Algemene Vergadering VN

Nieuwsbericht | 08-09-2015 | 11:25

Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en minister-president Rutte nemen deel aan de 70e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) in New York. De Koning leidt de delegatie van het Koninkrijk der Nederlanden en houdt maandag 28 september een toespraak tijdens de opening van de AVVN. Het is de eerste keer dat een Nederlands staatshoofd de AVVN toespreekt.

Hiermee wordt het belang dat Nederland op deze 70e Algemene Vergadering hecht aan de VN onderstreept aan de vooravond van de stemming voor de VNVR, waarin Nederland kandidaat staat voor een niet-permanente zetel.

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken, minister-president Eman van Aruba, minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam hebben hun deelname aan de 70e Algemene Vergadering bevestigd.

De Koning gaat in zijn toespraak onder meer in op de betekenis van de Verenigde Naties en op de bijdrage van het Koninkrijk aan de VN op de terreinen van vrede, gerechtigheid en ontwikkeling.

Koningin Maxima is ook aanwezig vanwege haar functie als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Zij biedt onder meer het jaarverslag van haar VN-activiteiten aan secretaris-generaal Ban Ki-moon aan.

Minister-president Rutte houdt zaterdag 26 september een toespraak tijdens de VN-top over de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen, die worden gelanceerd. Deze zogenaamde 'Sustainable Development Goals' (SDG's) bouwen voort op de Millenniumdoelen (MDG'S), die dit jaar aflopen. De SDG's hebben tot doel om de MDG's te verbreden door onderwerpen als duurzaamheid, ongelijkheid en vrede op te nemen in een agenda die gaat gelden voor alle landen, met als belangrijkste ambitie het uitbannen van extreme armoede in de wereld in 2030. Ook Koningin Maxima en minister Ploumen wonen deze top bij. De minister heeft de afgelopen jaren leiding gegeven aan zowel de Nederlandse uitvoering van de MDG's als de inzet van Nederland bij de totstandkoming van de nieuwe SDG's.

In de marge van de AVVN-week is er een top over VN-vredeshandhaving onder leiding van de Amerikaanse president Obama waar minister-president Rutte zal spreken. Minister Koenders zal op zaterdag 26 september het co-voorzitterschap van het Global Counter Terrorism Forum overnemen.

Het programma van de leden van de Koninkrijksdelegatie voorziet in tal van evenementen, gesprekken en bilaterale ontmoetingen.

Zoals bekend heeft het Koninkrijk de ambitie om een tijdelijk lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad (2017-2018) te bemachtigen. Dat streven past in de internationale inzet en ambities van het Koninkrijk en bij de positie van Den Haag als juridische hoofdstad van de wereld. Door een tijdelijk lidmaatschap van de Veiligheidsraad kan het Koninkrijk onder meer meebeslissen over de mandaten van de VN-vredesmissies en de bescherming van mensen in conflictgebieden.