Regenerating rundown areas. An assessment of the impact of planning policies on the industrial property market (Promotie)

Regenerating rundown areas. An assessment of the impact of planning policies on the industrial property market (Promotie)

Datum maandag 28 september 2015

Tijd vanaf 16:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Managementwetenschappen

Promovendus de heer MSc. H. Ploegmakers

Promotor(es) prof. dr. E. van der Krabben, prof. dr. R.E.A.C.M. van der Heijden

Copromotor(es) dr. P.J. Beckers

Subtitel Regenerating rundown areas. An assessment of the impact of planning policies on the industrial property market

Beschrijving

Tussen 2000 en 2013 heeft de Rijksoverheid naar schatting 770 miljoen euro geinvesteerd in de fysieke herstructurering van verouderde bedrijventerreinen. Planoloog Huub Ploegmakers bekeek tijdens zijn promotieonderzoek het verband tussen deze herstructurering en de groei van werkgelegenheid, het aantal bedrijven, vastgoedwaardes en de investeringen in bedrijfspanden.

Hoewel investeringen vanuit de overheid leiden tot meer investeringen van lokale ondernemers, heeft dit uiteindelijk nauwelijks positieve effecten op het economisch functioneren van het terrein. De groei van het aantal arbeidsplaatsen en het aantal bedrijfsvestingen pakt niet gunstiger uit dan op bedrijventerreinen die er qua problematiek het meest op lijken. Overheden zouden dus terughoudend moeten zijn met het herstructureren van bedrijventerreinen om zo de lokale economie te stimuleren. En ze zouden hun keuzes meer moeten baseren op de wensen en knelpunten van ondernemers, aldus Ploegmakers.

Biografie

Huub Ploegmakers (1985) studeerde Planologie aan de Radboud Universiteit. Zijn promotieonderzoek werd mede gefinancierd door Platform31 en een consortium van Oost NV, de gemeente Nijmegen, het ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Rotterdam en de gemeente Haarlemmermeer. Momenteel werkt Ploegmakers als docent en onderzoeker bij de sectie Geografie, Planologie en Milieu van de Radboud Universiteit.