Positief resultaat begroting 2016 Slochteren

Positief resultaat begroting 2016 Slochteren

Slochteren, maandag 28 september 2015

Inkomsten en uitgaven in evenwicht door bezuinigingen

Het college van de gemeente Slochteren is er in geslaagd voor 2016 een sluitende begroting op te stellen. Ondanks kostenstijgingen en daarbij achterblijvende inkomsten is een, weliswaar bescheiden, positief resultaat behaald. Er zijn de afgelopen jaren scherpe keuzes gemaakt wat ertoe leidt dat sommige zaken niet meer gedaan worden. Er is stevig bezuinigd op de bedrijfsvoering, met name op personeelskosten. Het positieve resultaat is een goed vertrekpunt voor de inbreng van de gemeente Slochteren in het proces van de vorming van de nieuwe gemeente in 2018.

De drie belangrijkste prioriteiten voor 2016 zijn:

1. Aardbevingsproblematiek

Aanpak van de problematiek die wordt veroorzaakt door de gaswinning. De basis voor deze aanpak vormt het programma dat de overheden samen met de Nationaal Cooerdinator Groningen opstelt. Samen met de herindelingspartners Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde wordt voor de drie gemeenten gewerkt aan een aardbevingsbestendig en kansrijk Groningen, gericht op veiligheid, leefbaarheid en economische versterking

2. Sociaal domein

De nieuwe taken in het sociaal domein zijn goed en binnen de budgetten opgepakt. De regie komt weer meer in handen van de inwoner zelf met de professional in een ondersteunende rol. Samen met de zorgaanbieders wordt ingezet op bestuurlijk aanbesteden in plaats van een vooral op prijsvorming gebaseerd inkooptraject.

3. Herindeling

De voorbereiding op de voorgenomen herindeling vraagt steeds meer aandacht en inzet van gemeenteraden, colleges en organisaties. De grotere slagkracht van de nieuwe gemeente, in bestuurskracht, beleidsvorming, dienstverlening en uitvoering, komt de komende jaren ten goede van de inwoners.

Behandeling begroting

De Begroting 2016 wordt besproken in de commissie Financien op 8 oktober 2015 vanaf 20.00 uur. De gemeenteraad stelt de begroting vast in de vergadering van de gemeenteraad van 29 oktober 2015. Alle digitale stukken zijn te raadplegen via www.raadslochteren.nl