Waterinstituut in Delft viert VN doel 6 op duurzaam water management

maandag 28 september 2015 12:55 Binnenland

Dit is een origineel bericht van UNESCO-IHE Institute for Water Education

28 september 2015, Delft - De dag na de VN-top in New York viert UNESCO 's waterinstituut UNESCO-IHE de adoptie van ontwikkelingsdoel zes. Voor UNESCO-IHE is het vandaag 'Blue Day'. Medewerkers en studenten vieren deze mijlpaal voor de internationale watersector door allemaal blauwe kleding te dragen en nummer 6 uit te beelden (foto bijgevoegd).

De nieuwe ontwikkelingsagenda telt zeventien doelen en 169 subdoelen, varierend van het beeindigen van extreme armoede en honger tot het verminderen van ongelijkheid en aanpakken van klimaatverandering. In aanloop naar de totstandkoming van de nieuwe werelddoelen, is UNESCO-IHE actief betrokken geweest in de consultatieperiode wat geleidt heeft tot het adopteren van een specifiek ontwikkelingsdoel (SDG 6) voor duurzaam watermanagement en sanitaire voorzieningen.

In aanloop naar de VN-top heeft het Instituut een serie artikelen gepubliceerd op hun website 'New SDGs: UNESCO-IHE in action' waar activiteiten gerelateerd aan ontwikkelingsdoel 6 worden uitgelicht.

Over UNESCO-IHE

UNESCO-IHE is een opleidings- en onderzoeksinstituut in Delft dat zich volledig richt op mondiale watervraagstukken. Het instituut is actief op het gebied van onderzoek, onderwijs en capaciteitsopbouw met als doel het versterken van kennis over duurzaam en integraal waterbeheer, voornamelijk in ontwikkelingslanden en landen in transitie. Jaarlijks nemen enkele honderden waterprofessionals deel aan diverse programma's op master en doctoraal niveau. Sinds 1957 heeft het instituut een netwerk opgebouwd van ruim 14.500 alumni uit meer dan 160 landen. Het overgrote deel keert na de studie terug naar eigen land om een bijdrage te leveren aan oplossingen voor waterproblemen.

UNESCO-IHE is inhoudelijk gelieerd aan UNESCO en wordt deels gefinancierd door de Nederlandse overheid, die het instituut ziet als een van de instrumenten om de Nederlandse watersector te verbinden met internationale regio's waar behoefte is aan nieuwe oplossingen op het gebied van water. Overige beurzen voor studenten worden betaald door de Wereldbank, de Europese Unie, de Bill & Melinda Gates Foundation, Rotary International en andere sponsors.