EUR 13 miljoen voor huurwoningen in Fryslan

In Workum worden 10 zorgwoningen gebouwd aan It Noard, mede door een lening van de provincie. Tridente Real Estate B.V. leent EUR 300.000 voor het project. De totale investering bedraagt ruim EUR 1,5 miljoen.

De lening komt voort uit de Participatieregeling bijzondere huurprojecten. Als vervolg op deze regeling opent de provincie binnenkort de Financieringsregeling huur. Hiermee is EUR 13 miljoen beschikbaar in de vorm van een lening voor het stimuleren van woningbouwprojecten in de sociale huursector, via nieuwbouw of herbestemming.

Lening voor 10 zorgwoningen in Workum

De bouw van de zorgwoningen in Workum is gestart en moet begin 2016 afgerond zijn. De lening met een rente van 4,2 procent loopt 15 jaar Eind 2014 hebben Gedeputeerde Staten ingestemd met de financiering van 13 projecten binnen de Participatieregeling bijzondere huurprojecten uit het Aanvalsplan Woningmarkt. Hiervoor is toen EUR 20 miljoen gereserveerd. De lening van Tridente is de eerste lening die uit deze regeling voortvloeit.

Financieringsregeling huur

De nieuwe Financieringsregeling huur is bedoeld voor projecten die als gevolg van de moeizame toegang tot de kapitaalmarkt niet van de grond komen door het ontbreken van een deel van de financiering. Het gaat om op zichzelf rendabele projecten. Geinteresseerden in kleinschalige sociale huurprojecten (3 tot 9 wooneenheden) kunnen tussen 16 maart en 31 maart 2016 een aanvraag indienen. Voor grootschalige huurprojecten (10 of meer wooneenheden) kunnen leningen worden aangevraagd tussen 15 november en 1 december 2015.

Aanvalsplan Woningmarkt

Vanuit het Aanvalsplan Woningmarkt is 20 miljoen euro gereserveerd voor de financiering van bijzondere huurprojecten en 7 miljoen voor de financiering van projecten in de sociale huur. Naar aanleiding van verbetersuggesties van betrokkenen zijn beide regelingen nu vereenvoudigd en geintegreerd in een regeling; de Financieringsregeling huur. Hiermee wordt ook voorzien in het streven van het college de regeldruk te vermindering .

Meer informatie staat op www.fryslan.frl/aanvalsplanwoningmarkt