Gemeente Leiden: Collegebesluiten gemeente Leiden

dinsdag, 29 september 2015

Wijziging stallingstermijn fietsen rondom Leiden Centraal en opslagduur, Reactie aan de gemeenteraad op `Quick-scan vastgoed' van Rekenkamercommissie

Wijziging stallingstermijn fietsen rondom Leiden Centraal en opslagduur 15.0818

Om het stationsgebied rondom Leiden Centraal netjes te houden, mogen fietsen alleen gestald worden in de daarvoor aangewezen fietsenstallingen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de maximaal onafgebroken stallingsduur in alle fietsenstallingen in het stationsgebied te veranderen in twee weken. De wijziging gaat in zodra dit in de APV Leiden 2015 is vastgesteld door de gemeenteraad. Dan krijgt het college de bevoegdheid de stallingstermijn te wijzigen. Fietsen die langer dan twee weken onafgebroken worden gestald, worden beschouwd als `weesfietsen'. De fiets wordt dan door de gemeente verplaatst naar het fietsendepot. Op deze manier blijft er voldoende plek in het stationsgebied beschikbaar.

De bewaartermijn van `weesfietsen' en `foute fietsen' (verwijderd wegens verkeerd parkeren) wordt teruggebracht van dertien weken naar zes weken. Gebleken is dat de meeste fietsen in de eerste vijf weken worden opgehaald (90%). De fietsen die niet worden opgehaald, worden na 6 weken verkocht of gerecycled.

Reactie aan de gemeenteraad op `Quick-scan vastgoed' van Rekenkamercommissie 15.0814

De Rekenkamercommissie leverde eind juni het rapport `Quick-scan vastgoed' op. Zij concludeert dat het vastgoedbeheer van de gemeente in grote lijnen op orde is. Het college van burgemeester en wethouders stelt nu een brief vast aan de gemeenteraad waarin zij haar reactie geeft op deze uitkomsten van de Rekenkamercommissie. Het college is verheugd dat door de ingezette verbeteringen het vastgoedbeheer in control is.

Grondruilovereenkomst met Holiday Inn en samenwerkingsovereenkomst verleggen ontsluitingsweg 15.0842

Het college van burgemeester en wethouders heeft overeenstemming bereikt met de eigenaar van hotel Holiday Inn over de ruil van enkele stukken grond om de bereikbaarheid van het gebied te verbeteren. Deze grondruil maakt betere aansluiting van Holiday Inn en enkele omliggende bedrijven, op het kruispunt Haagse Schouwweg met de Dr. Lelylaan mogelijk. Ook komt het vernieuwde kruispunt dan beter gepositioneerd ten opzichte van de nieuw te realiseren onderdoorgang van de Plesmanlaan naar het Leiden Bio Science Park.

Ontwerpbestemmingsplan Marktsteeg 10 15.0837

Burgemeester en wethouders hebben besloten het ontwerpbestemmingsplan `Marktsteeg 10' vast te stellen en ter inzage te leggen voor zienswijzen. Met dit bestemmingsplan wordt op het perceel Marktsteeg 10 geen zware horeca meer toegestaan, maar alleen nog ondersteunende horeca. Het college onderzoekt of het mogelijk is een invulling te geven die het Cultuurkwartier verder versterkt. Alle overige toegestane functies uit het voorgaande bestemmingsplan `De Nobel' worden een-op-een overgenomen, waardoor de planologische wijziging beperkt is.

Marktsteeg 10 was aanvankelijk onderdeel van de plannen voor De Nobel. Met de huidige horeca-aanduiding uit bestemmingsplan `De Nobel' zouden onder andere danceclubs, cafe's en restaurants (zware horeca) gevestigd kunnen worden in het pand. Dergelijke horeca zouden het woon- en leefklimaat in en rond de Marktsteeg nadelig kunnen beinvloeden, aangezien daar al twee grote horecagelegenheden aanwezig zijn (Scheltema en de Nobel) en de druk op het gebied dan mogelijk te groot wordt. In een later stadium zijn de plannen van Muziekcentrum De Nobel aangepast, en was Marktsteeg 10 niet meer nodig. Om het vestiging van zware horeca te voorkomen wordt in het nieuwe bestemmingsplan de aanduiding die zware horeca mogelijk maakt verwijderd. Uitgangspunt voor de Marktsteeg 10 is nu dat de gemengde bestemming gehandhaafd blijft, waarbij alleen nog ondersteunende horeca is toegestaan. Ondersteunende horeca houdt in dat horeca ten dienste staat van de hoofdfunctie van het gebouw, en het dus geen doel op zich vormt voor bezoekers.

Raadsvoorstellen

Het college van burgemeester en wethouders heeft de volgende besluiten genomen en ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden:

Wijziging Gemeenschappelijke regeling Servicepunt71 15.0836

Servicepunt71 is een samenwerkingsverband van de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude, die de bedrijfsvoeringstaken voor deze gemeenten uitvoert. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad in te stemmen met het aanpassen van de rechtsvorm van Servicepunt71 in een bedrijfsvoeringsorganisatie. De wijziging komt voort uit de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen.

Wijziging Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst West-Holland 15.0843

Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad in te stemmen met de negende wijziging van de Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst West-Holland. De belangrijkste wijziging is de termijn waar binnen de gemeenteraad en Provinciale Staten de ontwerpbegroting ontvangen (acht in plaats van zes weken voor verzending aan het Algemeen Bestuur). De wijziging is nodig om de regeling te laten voldoen aan de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen.

Schriftelijke vragen

Overzicht van de beantwoording schriftelijke vragen die naar aanleiding van artikel 43, lid4 van het Reglement van Orde aan het college van burgemeester en wethouders zijn gesteld:

* Beantwoording schriftelijke vragen raadslid W.M. Hoogeveen (VVD), ingekomen 19 augustus 2015, inzake bijstandsuitkering Benno L. en verkregen schadevergoeding. 15.0835

* Beantwoording schriftelijke vragen raadslid J. Gilissen (VVD), ingekomen 18 augustus 2015, inzake de Leidse Loper. 15.0839

* Beantwoording schriftelijke vragen raadslid L. van Brussel (D66), ingekomen 27 augustus 2015, inzake Kindpakket. 15.0833