RED Engineers Challenge 2015

Solar-editie succesvol van start

Op woensdag 30 september heeft de Kick-Off van de RED Engineers Challenge 2015 plaatsgevonden. Op de finaledag, zaterdag 21 november, strijden 34 basisschoolteams (groep 7-8) tegen elkaar om wie de snelste, meest innovatieve solar wagen van LEGO heeft gebouwd. Een compleet lespakket stoomt de leerlingen in zeven weken klaar voor de finaledag. Het evenement is een uitdagende en speelse manier om kinderen kennis te laten maken met techniek. Middels het thema `solar' wordt een koppeling gelegd met het Solar Team Twente dat in oktober meedoet aan `The World Solar Challenge' in Australie en met het `Internationaal Jaar van het Licht'.

De Kick-Off vond plaats in het DesignLab van de Universiteit Twente. In deze inspirerende omgeving maakten de basisscholen kennis met het thema zonne-energie en kregen zij een voorproefje op het programma dat zij in de aankomende weken zullen doorlopen. Zo kregen zij via Skype vanuit Australie bouwtips en aanwijzingen van het Solar Team Twente en werden zij door de LEGO Education en Innovation Studio uitgedaagd om in 40 seconden met 6 LEGO-blokjes een eend in elkaar te zetten. Daarnaast maakten zij kennis met de studenten die hun gaan begeleiden en de sponsoren die deze challenge mogelijk maken. De Kick-Off werd afgesloten met het uitdelen van de lesmaterialen, bestaande uit LEGO-pakketten, RED Engineers overalls en promotiemateriaal.

Lesprogramma van zeven weken

Voorafgaand aan de challenge werken de deelnemende basisscholen zeven weken aan het bedenken en maken van de snelste LEGO solar wagen. Dit doen ze onder begeleiding van studenten van Saxion en Universiteit Twente, die op locatie gastlessen zullen verzorgen. Ook worden de basisschooldocenten actief betrokken in het programma om de deelnemende teams zo goed en professioneel mogelijk te kunnen begeleiden en hen tegelijkertijd te inspireren met het onderzoekend en ontwerpend leren.

`RED Engineers Journaals'

Alle teams en betrokkenen worden via wekelijkse `RED Engineers Journaals' meegenomen in het creatieve proces rondom solar wagens, energie en duurzaamheid. Het journaal komt ook op locatie om ontwikkelingen op de scholen op de voet te volgen. De `RED Engineers Journaals' zijn vanaf 1 oktober zowel online als via de kanalen van 1Twente* te volgen.

Landelijke aantrekkingskracht

De challenge heeft vorig jaar al veel landelijke aandacht getrokken. De twee andere steden met een technische universiteit en hogeschool (Delft en Eindhoven) kijken dit jaar mee achter de schermen. Daarnaast doet er een basisschool uit Zwolle mee aan de Twentse Challenge. Dit zijn de eerste stappen in het uitrollen van het evenement op landelijk niveau.

Over de challenge

Twente Branding, Saxion en Universiteit Twente organiseren, in samenwerking met een aantal sponsoren zoals Boeing en LEGO Education/Heutink, de challenge. Een belangrijk onderdeel is om te proberen kinderen te enthousiasmeren en te interesseren voor wetenschap en technologie. Natuurlijk kan een event hier niet voor zorgen. Wel kan het, samen met de inzet van de onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheid, op de lange termijn bijdragen aan de kijk van jongeren op techniek, de maatschappelijke betekenis daarvan en een breder perspectief op mogelijke vervolgstudies. Dat is hard nodig gezien de groeiende vraag naar goed geschoolde technici in de toekomst.