Voortvluchtige Surinaamse moordverdachte aangehouden


6 oktober 2015 - Landelijk Parket

Op verzoek van het Fugitive Active Search Team Nederland (FastNL) heeft het FastBelgie vanmorgen in het Belgische Turnhout een 41-jarige moordverdachte aangehouden. De van oorsprong uit Suriname afkomstige man moet nog 5 jaar gevangenisstraf uitzitten voor een 20 jaar oude cold case zaak.

Onderzoek

In april 2015 is het FastNL een onderzoek naar de verblijfplaats van de veroordeelde begonnen. Hieruit is gebleken dat de man sinds 2008, onder een andere dan zijn eigen naam, in Belgie woonde. Met deze informatie kon FastBelgie vanmorgen overgaan tot zijn aanhouding. Met het vergelijken van
vingerafdrukken van de man die al in 2000 zijn genomen, kwam vandaag onomstotelijk vast te staan dat de arrestant daadwerkelijk de gezochte veroordeelde is.

Ripdeal

De man heeft bij een ripdeal op 14 maart 1995 in Amsterdam via een schot in het hoofd en de borst een persoon om het leven gebracht. Volgens het onderzoeksteam uit 1995 is de dader destijds via Parijs gevlucht naar Frans Guyana en/of Suriname. Daar is hij echter nooit gevonden.

Veroordeeld

Het Gerechtshof in Amsterdam heeft de man op 11 september 2012 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaren. Dat gebeurde nadat de Hoge Raad der Nederlanden het beroep in cassatie had verworpen.

Voorgeleid

De veroordeelde is vanmiddag voorgeleid aan de rechter in Belgie. Die zal uiteindelijk besluiten over het al dan niet toestaan van de overlevering naar Nederland.

FastNL

Het Fugitive Active Search Team Nederland (FastNL) is een landelijk team van politie en OM dat zich onder leiding van het Landelijk Parket bezig houdt met de (internationale) signalering en opsporing van voortvluchtige veroordeelden, die nog 120 dagen of meer gevangenisstraf moeten uitzitten
en voortvluchtige TBS'ers en jeugd TBS'ers.

FastNL is een samenvoeging van het vroegere Team Executie Strafvonnissen (TES) en GOO (Groep Opsporing Onttrekkingen).

Deel dit op

*