Vechtscheiding is kindermishandeling

06/10/2015

Vechtscheiding is kindermishandeling

Het CDA heeft grote zorgen over het toenemend aantal echtscheidingen in Nederland die uitdraaien op vechtscheidingen. Een op de vijf echtscheidingen ontaardt in een diep conflict dat vaak in de rechtbank wordt uitgevochten.

Hier zijn inmiddels ongeveer 16.000 kinderen in Nederland de dupe van. Dit gaat in sommige gevallen zo ver dat uiteindelijk de Raad voor de Kinderbescherming moet ingrijpen. Ook Bureau Jeugdzorg ziet het aantal gevallen gerelateerd aan vechtscheidingen toenemen. In sommige gemeenten is zelfs de helft van alle problemen die bij Jeugdzorg worden gemeld, ontstaan in een uit de hand lopende echtscheiding.

Over dit thema wordt al jarenlang in de Tweede Kamer gesproken. Iedereen is bezorgd, maar ondertussen groeit het probleem hard en wordt dit een groot maatschappelijk probleem. Kinderen die opgroeien tussen vechtende ouders doen het bijvoorbeeld minder goed op school, zijn vaker agressief en zijn gevoeliger voor depressiviteit. We moeten constateren dat de problemen snel groeien, maar dat de oplossingen langzaam komen.

Het CDA komt daarom in het debat Jeugdzorg deze week met een aantal voorstellen waar de politiek haast mee moet maken. In de eerste plaats moet, wanneer ouders bij herhaling gaan procederen, standaard een bijzonder curator worden aangewezen. Die persoon, aangewezen door de rechter, let op het welzijn van kinderen tijdens de periode waarin ouders hun kind uit het oog verliezen omdat ze teveel bezig zijn met het conflict. Zo worden de belangen van het kind beter gewaarborgd. Daarnaast moet een regierechter aangesteld worden in dit soort familiezaken. Die houdt overzicht en kan jarenlang juridisch getrouwtrek voorkomen. Ook ziet het CDA graag dat alle gemeenten het voorbeeld van Amsterdam gaan volgen, waar vanaf 1 januari vechtscheidingen geregistreerd worden bij het meldpunt huiselijk geweld. Ook op het vlak van toevoegingen en fiscale aftrek voor advocaatkosten moet er nog veel gebeuren.

Mona Keijzer: "Een vechtscheiding heeft op kinderen dezelfde effecten als kindermishandeling. We moeten al onze goede bedoelingen echt sneller omzetten in beleid en acties. Ieder jaar komen er 3.500 kinderen bij die lijden onder de vechtscheiding van hun ouders. Hier zitten de kinderen van ouders die uit elkaar gaan zonder dat wij wettelijk getrouwd waren nog niet eens bij. We moeten meer doen aan dit verborgen leed van kinderen."

Trefwoorden

* Jeugdzorg * kindermishandeling * vechtscheiding * Mona Keijzer