Samen zorgen voor een schone en veilige woonomgeving!


Geplaatst: 9-10-2015

Een schone en veilige woonomgeving, dat wil toch iedereen? Als inwoner van de gemeente Moerdijk kunt u daar een bijdrage aan leveren via een buurtpreventieteam. Buurtpreventie is samen met gemeente, politie, woningstichting en andere maatschappelijke organisaties zorgen voor een leefbare en
veilige buurt waarin het fijn is om te wonen. In dit artikel leest u meer over buurtpreventie en hoe u zich kunt aanmelden.

Wat is buurtpreventie?

Buurtpreventie is een vorm van sociaal toezicht door inwoners in de eigen buurt. Dit doen zij vanuit een gevoel zelf medeverantwoordelijk te zijn voor de leefbaarheid en veiligheid in de eigen woonomgeving. Voorbeelden zijn onder andere:

* In gesprek gaan met (hang)jeugd;
* Signaleren en melden van onveilige of verdachte situaties in en rond woningen;
* Signaleren van drugsoverlast;
* Signaleren en melden van onveilige verkeerssituaties;
* Toezicht op woningen bij langdurige afwezigheid van bewoners;
* Signaleren van langdurig (fout) geparkeerde auto's.

Samen zorgen voor een veilige buurt waarin het fijn is om te wonen

De gemeente Moerdijk ziet inwoners als belangrijke partners bij het hebben van veilige en leefbare buurten. Bij buurtpreventie zetten inwoners zich op vrijwillige basis in voor hun eigen buurt. Het doel is het vergroten van het informeel toezicht. De sociale controle neemt toe, wat bijdraagt
aan het veiligheidsgevoel. De inwoners die deelnemen aan een buurtpreventieteam nemen hun verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid en leefbaarheid in hun buurt. Elkaar kennen,

Wat wordt er van u verwacht?

Als lid van een buurtpreventieteam bent u bereid om geregeld (of op afgesproken tijden) een ronde door de wijk te lopen. Buurtpreventieleden zijn tijdens hun rondes extra ogen en oren, maar gedragen zich als "gewone" bewoners. Buurtpreventieleden nemen geen enkel risico en beperken zich tot
het melden van verdachte personen en/of situaties aan relevante professionele organisaties of de cooerdinator. Leden van een buurtpreventieteam kunnen ook deelnemen aan lopende politieprojecten of speciale acties. De kracht van buurtpreventie zit in het je buiten gezamenlijk laten zien.
Echter, ook inwoners die vanuit de eigen woning verdachte situaties willen melden, kunnen deelnemen aan een project buurtpreventie.

Lid worden

Bent u geinteresseerd in buurtpreventie voor uw wijk en wilt u graag geinformeerd worden over de vervolgstappen? Mail dan uw gegevens naar info@moerdijk.nl of maak uw interesse kenbaar via telefoonnummer 14 0168.

Week van de Veiligheid

Week 41 staat ieder jaar in heel Nederland speciaal in het teken van veiligheid. Van 5 tot en met 11 oktober besteden we daarom elke dag aandacht aan een veiligheidsonderwerp. Daarnaast zetten de buurtpreventieteams in onze gemeente zich deze week extra in.