Veilig van en naar school met Veilig Honk


Geplaatst: 8-10-2015

Een Veilig Honk is een plek waar kinderen op de route van en naar school terecht kunnen voor hulp wanneer er iets aan de hand is. Er kan immers van alles gebeuren onderweg!

Veiligheid onderweg naar school

Op bepaalde plaatsen langs de schoolgaande routes vinden de kinderen 'Veilig Honken'. Een Veilig Honk is een huis of soms een bedrijf, waar vrijwilligers wonen die een veilige plek bieden. De taak van de Veilig Honk-vrijwilligers is eenvoudig, maar zeker belangrijk: Het bieden van hulp en
veiligheid aan kinderen die onderweg zijn van en naar school. Het gaat om een eenmalige en kortstondige hulpactie van de bewoner. Voorbeelden hiervan zijn:

* Geruststellen;
* Uitlenen van een fietspomp;
* Luisterend oor bieden;
* Lichte vorm van EHBO verlenen;
* Hulp met banden plakken;
* Laten schuilen voor weeromstandigheden of pesterijen;
* Telefoon en toilet laten gebruiken.

Het idee achter het project Veilig Honk is dan ook om de schoolgaande jongeren wat extra veiligheid te geven.

Bord Veilig Honk

De Veilige Honken in de gemeente Moerdijk zijn te herkennen aan het bord dat is aangebracht bij of aan de woning. Het bord mag alleen worden gebruikt door vrijwilligers die gescreend zijn. Het bord heeft merkbescherming van het Benelux Merkenbureau.

Veilig Honken in de gemeente Moerdijk

In de gemeente Moerdijk zijn 22 Veilig Honk adressen. Deze adressen liggen in het buitengebied rondom de dorpskernen Zevenbergen, Standdaarbuiten, Langeweg, Klundert, Fijnaart, Zevenbergschen Hoek, Noordhoek, Oudemolen en Heijningen. Deze vrijwilligers van Veilig Honk hebben de beschikking
over een EHBO-koffertje en een fietspomp.

Veilig Honk-adressen

Week van de Veiligheid

Week 41 staat ieder jaar in heel Nederland speciaal in het teken van veiligheid. Van 5 tot en met 11 oktober besteden we daarom iedere dag aandacht aan een veiligheidsonderwerp. Daarnaast zetten de buurtpreventieteams in onze gemeente zich deze week extra in.