Zware tijden voor Nederlands onderwijs in het buitenland

Binnen nu en vijf jaar sluit ruim een derde van de 200 Nederlandse scholen, met 15.000 kinderen, in het buitenland. Vooral de kleineren NTC-scholen worden getroffen. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen in opdracht van Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB). Stichting NOB biedt eind oktober een petitie met steunbetuigingen van scholen aan de Tweede Kamer aan.

Zeker 53 Nederlandse scholen in het buitenland de komende jaren hun deuren moeten sluiten wegens geldgebrek, aldus de Volkskrant. Vooral op kleine scholen, waarvan er 180 zijn over de hele wereld, zijn er problemen vanwege het wegvallen van overheidssubsidie. Het gaat om 13duizend kinderen. In vijftien landen, waaronder Israel, Argentinie, Nieuw-Zeeland en Taiwan, dreigt hierdoor het Nederlandse taalonderwijs te verdwijnen. Veel ouders kunnen het verhoogde lesgeld niet betalen, waardoor ze hun kind(eren) van school halen.

De Volkskrant meldt dat staatssecretaris Dekker van Onderwijs benadrukt dat hij primair verantwoordelijk is voor het onderwijs in Nederland. Volgens de bewindsman kunnen ook Nederlandse bedrijven het wegvallen van de subsidie compenseren door hun bijdrage aan het lesgeld te verhogen.

ITS-Onderzoek Radboud

Uit onderzoek uitgevoerd door ITS Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat vrijwel alle scholen zich gedwongen zien keuzes te maken die de kwaliteit van het onderwijs raken. 70 procent van de scholen verwacht bij een nog verdere verhoging van de ouderbijdrage een forse daling van het leerlingenaantal binnen 1-3 jaar. Binnen nu en vijf jaar sluit daarnaast ruim een derde van de 200 Nederlandse scholen in het buitenland.

Petitie

Om het onderzoek te ondersteunen biedt Stichting NOB eind oktober een petitie aan de Tweede Kamer aan. De stichting heeft scholen opgeroepen hiervoor een brief te schrijven waarin zij zelf vertellen waarom een blijvende ondersteuning van de scholen onmisbaar is. Steunbetuigingen kunnen uiterlijk op vrijdag 23 oktober gemaild worden naar: communicatie@stichtingnob.nl