Modelovereenkomst voor zzp'ers in de bouw

*Met ingang van 1 januari 2016 zal de VAR verdwijnen en worden vervangen door een nieuwe regeling, de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Deze nieuwe regeling houdt in dat de zzp'er, eventueel samen met de opdrachtgever, zijn opdrachtcontract aan de Belastingdienst kan voorleggen waarna deze beoordeelt of er wordt gewerkt als zzp'er of als werknemer.

De regeling wil voorkomen dat mensen die feitelijk zouden moeten werken als werknemer als goedkope zzp'ers worden ingehuurd, waarbij zij ook alle risico's voor het werk moeten dragen.

Omdat FNV Bouw vindt dat zzp'ers ook recht hebben op een goede boterham hebben wij met de werkgevers/opdrachtgevers in de sectoren Bouw en Afbouw afspraken gemaakt om samen, met goedkeuring van de Belastingdienst, een zzp-modelovereenkomst te gaan maken.

In de nieuwe cao voor de Bouwnijverheid is deze modelovereenkomst opgenomen. Zodra de modelovereenkomst beschikbaar is (naar verwachting begin november 2015) zal het gebruik hiervan voor een periode van twee jaar worden gestimuleerd. Daarna wordt deze verplicht gesteld, op voorwaarde dat de cao algemeen verbindend wordt verklaard.

De modelovereenkomst zal vervolgens vanaf 1 januari 2016 op de Bouw ID-pas geuepload kunnen worden.

Je hebt met de zzp-modelovereenkomst als zzp'er en opdrachtgever de zekerheid dat je werkt als echte zzp'er, waarbij ook naar jouw belangen als zzp'er is gekeken. Je dient je dan natuurlijk wel te houden aan het modelcontract.

Als je nu al vragen heeft over de zzp-modelovereenkomsten of de afschaffing van de VAR, stuur dan een e-mail naar: projectbouwkolom@fnvbouw.nl.