Provincie Fryslan wint Tappan Taaltrofee voor helderste collegeakkoord

Provincie Fryslan wint Tappan Taaltrofee voor helderste collegeakkoord

16 oktober 2015

In het Huis van de Provincies in Den Haag is gisteren De Tappan Taaltrofee uitgereikt aan de provincie Fryslan. Deze provincie slaagde er in om het helderste coalitieakkoord te schrijven. Tappan-directeur Jos Hooyschuur overhandigde de prijs tijdens een speciale bijeenkomst van het Interprovinciaal overleg (IPO) aan Marcel de Jong, hoofd communicatie van de provincie Fryslan.

Permalink voor ingesloten afbeelding

Het bestuursakkoord met de titel 'Mei elkenien, foar elkenien' blinkt volgens de jury uit vanwege de combinatie van heldere stijl, concreet taalgebruik, de menselijke maat in de toon en een onmiskenbaar Fries gevoel: http://www.fryslan.frl/en-us/4293/coalitieakkoord/

'Van bestuurstaal naar klare taal'

Tijdens de door IPO en Tappan georganiseerde bijeenkomst van 'Bestuurstaal naar klare taal' waren ruim 20 provinciale woordvoerders en communicatieadviseurs aanwezig. Zij kregen van Tappan Communicatie een presentatie over de door hen bestudeerde collegeakkoorden en gingen daarna met elkaar in discussie over nut- en noodzaak van collegeakkoorden, communicatieve uitdagingen van provincies en gingen aan de slag met het formuleren van een communicatiestrategie op bekende provinciale dossiers.

Taai beleidsproza

In totaal zijn twaalf coalitieakkoorden beoordeeld. De meeste provincies maakten veel werk van een aantrekkelijke opmaak, een overzichtelijk aantal thema's en - in sommige gevallen - korte, inspirerende filmpjes. Wel viel op dat er vaak binnen een tekst nog grote verschillen zijn in stijl en tekstkwaliteit. Heldere koppen en inleidingen spreken de burger aan, maar de enthousiaste lezer loopt vervolgens toch het risico om vast te lopen in taai beleidsproza. Conclusie: de wil is er in provincieland, we zijn op de goede weg, nu nog de moeite nemen om het echt goed af te maken.

Onderhandelingen

Coalitieakkoorden zijn het product van onderhandelingen tussen verschillende partijen. Dan is de verleiding soms groot om het taalgebruik te laten verzanden in holle frasen die veel ruimte laten voor interpretatie. Voor de provincies als middenbestuur geldt bovendien dat ze veel werken voor andere overheden, waardoor ambtelijk jargon er gemakkelijk in sluipt. De kunst voor bestuurders, bestuursadviseurs en communicatieprofessionals is om goed samen te werken voor, tijdens en na het schrijven van het akkoord. Het Friese akkoord liet zien dat dit kan.

Over de Tappan Taaltrofee

Tappan Communicatie is een communicatiebureau in Den Haag dat gelooft in eenvoudige, effectieve communicatie. Bij de overheid begint dat met heldere besluitvorming die voor iedereen te begrijpen is. Daarom storten de medewerkers van Tappan zich bij nieuwe verkiezing van gemeenten en provincies op de coalitieakkoorden. In 2014 beoordeelde de Tappanners de coalitieakkoorden van een aantal gemeentebesturen. Toen kwam de gemeente Leiden als winnaar uit de bus.