Instrumentenkoffer voor agressie tegen en bedreiging van raadsleden


DEN HAAG - Raadsleden, burgemeesters en wethouders die te maken krijgen met agressie kunnen de Toolkit Veilig Bestuur raadplegen. Deze instrumentenkoffer biedt politici ondersteuning om zich hiertegen op te stellen.

De Toolkit Veilig Bestuur maakt deel uit van de campagne `Wees duidelijk over agressie' die loopt van dit najaar t/m maart 2016 en is ontwikkeld door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid & Justitie, Raadslid.Nu, het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de
Wethoudersvereniging en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Onderdelen Toolkit
De Toolkit bevat onder meer

* een telefoonnummer van de Vertrouwenslijn (0800-2800 200) dat politieke ambtsdragers en hun gezinsleden kunnen bellen als ze te maken krijgen met agressie en bedreiging.
* een training voor burgemeesters om te leren omgaan met intimidatie en bedreiging.
* een training voor het bespreekbaar maken van agressie en geweld binnen het college of in de gemeenteraad.
* een stappenplan dat politieke ambtsdragers laat zien wat zij kunnen doen tijdens en na een incident en biedt hen aanknopingspunten bij het opstellen van beleid om agressie tegen te gaan.
* een overzicht van de Eenduidige Landelijke Afspraken tussen politie, Openbaar Ministerie en BZK over onder meer hogere strafeisen en het met prioriteit oppakken van dit soort zaken.



Raadsleden kunnen ook altijd contact opnemen met Raadslid.Nu in het geval zij te maken krijgen met agressie, geweld, intimidatie en bedreigingen. Wie meer wil weten over de Toolkit, of alle documenten wil bekijken die onderdeel uitmaken van de instrumentenkoffer kan terecht op deze site van
agressievrijwerk.nl.


Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 22 oktober 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu