The use of information and communication technologies (ICT) for the assessment of patients with Alzheimer’s Disease and related disorders

Promotie Mw. Alexandra König, MSc

Trefwoorden: ICT, ziekte van Alzheimer, vaststelling

"The use of information and communication technologies (ICT) for the assessment of patients with Alzheimer’s Disease and related disorders"

Donderdag 22 oktober 2015, 10.00 uur

Promotores: prof.dr. F. Verhey, prof.dr. Ph. Robert Co-promotores: dr. P. Aalten, dr. R. David

Het doel van dit proefschrift is te onderzoeken of ICT kan bijdragen aan de klinische vaststelling van cognitieve, gedragsmatige en functionele veranderingen bij patiënten met Alzheimer en gerelateerde stoornissen, en dan vooral in een vroeg stadium. Hiervoor werd het gebruik van ICT voor assessments in de klinische praktijk bekeken, met name in geval van apathie, en werden fundamentele aanbevelingen gedaan met betrekking tot de ontwikkeling en het gebruik van ICT voor Alzheimer en gerelateerde stoornissen. Daarnaast werden verschillende sensor-gebaseerde assesmentmethoden onderzocht. Ten slotte werd het gebruik van ICT binnen klinische proeven voor ‘endpoint measures’ en follow-up bekeken. Aanbevelingen werden voorgesteld en gepresenteerd voor het gebruik van ICT-gebaseerde Serious Games als een potentieel vroege interventietool voor patiënten.