Kinderombudsman: rechten van vluchtelingenkinderen geschonden?

Kinderombudsman Marc Dullaert ontvangt signalen dat de rechten van kinderen van asielzoekers mogelijk geschonden worden door het gesleep van opvang naar opvang. Dullaert gaat nu onderzoeken of Nederland de rechten van kinderen schendt door die tijdelijke opvang. Dat meldt de NOS.

Dullaert vraagt zich af of het recht op onderwijs, onderdak en gezondheidszorg in het geding komt doordat die vluchtelingenkinderen zo vaak moeten verhuizen. Dullaert: "We moeten gewoon de veiligheid en het onderdak voor die kinderen garanderen. Dat er in Nederland een organisatorisch probleem is, is geen vrijbrief." De kinderombudsman pleit ervoor dat alleenstaande minderjarige asielzoekers en gezinnen met kinderen worden gescheiden van de andere vluchtelingen. "Ze zitten nu op een kluitje in een sporthal en dat is niet goed voor kinderen." Mogelijk kan bijvoorbeeld Jeugdzorg kleine groepen opvangen.

Geld voor onderwijs vluchtelingenkinderen

Volgens staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs krijgen scholen genoeg geld om goed onderwijs aan vluchtelingenkinderen te geven. Dat schrijft hij aan een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij kritische vragen van diverse politieke partijen beantwoord. De bewindsman wijst erop dat scholen bovenop de reguliere bekostiging 782 euro extra krijgen per asielzoekerskind. Voor het primair onderwijs is hij bereid maatwerkoplossingen te bieden en bij het voortgezet onderwijs wordt 1 april als tweede teldatum geintroduceerd voor de nieuwkomersregeling.

Over de rechten van het kind schrijft Dekker: "Ieder kind (ongeacht de status) dat in Nederland verblijft, valt onder de Leerplichtwet en heeft recht op onderwijs. De overheid moet scholen in staat stellen om elk kind een plek te geven. Het beleid dat ik voer sluit hierop aan."