Hoogleraren Blom en Korf halen onderzoeksfinanciering binnen

Hoogleraren Blom en Korf halen onderzoeksfinanciering binnen

22 oktober 2015

De afdeling Strafrecht (prof. T. Blom) in samenwerking met het Bonger Instituut voor Criminologie (prof. D. Korf), beiden van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, gaan onderzoek doen naar de gevolgen van de in de Contourennota 'Modernisering van het Wetboek van Strafvordering' voorgestelde vereenvoudiging van de verdenkingscriteria voor de opsporing.

Het Wetboek van Strafvordering

Modernisering van het Wetboek van Strafvordering wordt om meerdere redenen noodzakelijk geacht. Het huidige wetboek stamt uit 1926 terwijl de geschiedenis van dit wetboek veel verder teruggaat. Grote delen zijn overgenomen uit eerdere wetboeken, waaronder het wetboek uit 1838, dat op zijn beurt was gebaseerd op de daarvoor geldende Code d`Instruction Criminelle. De samenleving waarvoor het wetboek oorspronkelijk is gemaakt, is inmiddels ingrijpend gewijzigd door nationale en internationale ontwikkelingen, door de opkomst van andere soorten criminaliteit en door nieuwe technische mogelijkheden. Het wetboek is op onderdelen de afgelopen decennia weliswaar veelvuldig gewijzigd, maar op onderdelen is er onvoldoende rekening gehouden met nieuwe technieken en veroorzaakt het onnodige en vermijdbare lasten. Bovendien ging het om incidentele wijzigingen die betrekking hadden op specifieke onderdelen. De overzichtelijkheid en toegankelijkheid van het wetboek zijn daardoor op belangrijke delen aangetast.

Doelstellingen modernisering

De modernisering van het wetboek heeft een aantal doelstellingen. Voor het onderzoeksproject is de belangrijkste echter dat er een nieuw wetboek komt waarin wordt bevorderd dat er een adequate justitiele reactie kan worden gegeven op strafbaar gedrag terwijl tegelijkertijd het voorbereidende onderzoek en de regeling van de opsporingsbevoegdheden worden vereenvoudigd. In dit kader moet het onderzoeksproject worden gezien: garanderen dat het wetboek voorziet in een adequate justitiele reactie op strafbaar gedrag bij een vereenvoudiging van de verdenkingscriteria. Het onderzoek dat wordt gefinancierd door het Ministerie van Veiligheid en Justitie zal naar verwachting in maart 2016 zijn afgerond.

Gepubliceerd door Faculteit der Rechtsgeleerdheid