Meer ondersteuning voor aanbieden Frans en Duits

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil basisscholen beter faciliteren en barrieres wegnemen, zodat grensscholen makkelijker een kwalitatief goed programma voor Duits of Frans kunnen aanbieden. Hiertoe stelt hij 600.000 euro beschikbaar voor een kenniscentrum op dit gebied.

Het aantal scholen dat buurtaalonderwijs aanbiedt, blijft beperkt tot ongeveer 60 scholen. "Dat is, vooral in de grensregio's, een gemiste kans", aldus Dekker. Hij doelt hier op de kansen op goede stages of banen in de regio. Na gesprekken met basisscholen en schoolbestuurders in de grensregio's is een verkenning opgesteld waarin vier problemen naar voren komen. Deze zijn: een versnipperde opzet van initiatieven van buurtaalonderwijs, weinig interesse voor deze talen van bestuurders, leraren, ouders en leerlingen, onvoldoende beschikbaarheid van kwalitatief lesmateriaal en onvoldoende taalvaardigheden van leraren. Door een versnipperde opzet van vooral lokale initiatieven vinden scholen steeds opnieuw het wiel uit, wat voor een grote (tijds)investering zorgt. Sommige scholen stoppen hierdoor uiteindelijk met het aanbieden van een buurtaal.

Om deze belemmeringen weg te nemen, richt hij een kenniscentrum in, zodat kennis en goede voorbeelden makkelijk vindbaar en toegankelijk zijn binnen een netwerk van scholen, overheden en bedrijven. Dit centrum richt zich op vier actielijnen om scholen beter in staat te stellen Duits of Frans aan te bieden:

- Bevorderen van samenwerking en verbinding, ondersteunen van

initiatieven in het veld;

- Scholen en gemeenten actief informeren over kansen en

initiatieven;

- Verzamelen van geschikte materialen, methodieken en goede

voorbeelden;

- Scholen ondersteunen bij hun kwaliteitsbeleid en nascholing.