In Memoriam Willem Aantjes

22/10/2015

In Memoriam Willem Aantjes

Oud-CDA-voorman Willem Aantjes is op 92-jarige leeftijd overleden. Partijleider Sybrand Buma en CDA-voorzitter Ruth Peetoom herdenken Aantjes als een toonaangevend CDA'er. `Willem Aantjes heeft zich vanaf het allereerste begin ingezet voor een waardengedreven CDA. Daarmee is hij voor de partij blijvend van grote betekenis. Tot zijn overlijden was hij met hart en ziel bij de partij en de politiek betrokken. Onze gedachten zijn bij zijn vrouw Ineke en zijn kinderen.'

Willem Aantjes werd geboren op 16 januari 1923 in Bleskensgraaf. Na het afronden van zijn gymnasium in 1942 ging hij bij de PTT aan de slag. In oktober 1944 tot mei 1945 was hij gevangene in kamp `Port Natal' bij Assen. Pas na de oorlog kreeg hij de kans om Rechten te gaan studeren in Utrecht.

Op 26 mei 1959 trad Aantjes toe tot de Tweede Kamerfractie van de ARP, waar hij tot 1978 zou blijven. Vanaf 1971 was hij fractievoorzitter, en was hij intensief betrokken bij de totstandkoming van het CDA.

Beroemd werd de rede die Aantjes hield tijdens het eerste CDA-congres, op 23 augustus 1975. Hierin betoogde hij naar Matteues 25 hoe het Evangelie het richtsnoer van een christelijke, sociale politiek zou kunnen zijn. Deze rede werd bekend als de `bergrede' van Aantjes. `Het Evangelie geeft geen rechtstreekse richtlijnen voor het politieke handelen, maar het geeft wel richtlijnen voor het rechtstreekse politieke handelen, en soms wel degelijk heel concreet. Leest u er Mattheues 25 maar eens op na: hongerigen voeden, dorstigen te drinken geven, vreemdelingen huisvesten, naakten kleden, zieken en gevangenen bezoeken.'

In 1978 kwam aan de politieke loopbaan van Willem Aantjes abrupt een einde vanwege ophef over zijn vermeende oorlogsverleden. Hoewel hij later gerehabiliteerd werd keerde hij niet terug in de actieve politiek, maar bleef hij wel zeer betrokken bij het CDA.

Vanaf 2000 was Aantjes getrouwd met zijn tweede vrouw Ineke Ludikhuize. Met zijn eerste vrouw had hij drie kinderen. In 2013 huldigde het CDA Willem Aantjes bij gelegenheid van zijn negentigste verjaardag met een groot feest op het CDA-partijbureau.