Ministerraad van 23 oktober 2015


Door Sarah Delafortrie, Christophe Springael
Gepubliceerd op 23/10/2015

De ministerraad vergaderde op vrijdag 23 oktober 2015 in de Wetstraat 16 onder het voorzitterschap van eerste minister Charles Michel.

Tijdens de persconferentie kondigde de eerste minister aan dat de ministerraad een reeks maatregelen op het vlak van veiligheid heeft goedgekeurd, namelijk een bijkomende eenmalige steun aan 10 steden en gemeenten in het kader van de strijd tegen radicalisering, de praktische voorwaarden voor
het intrekken van de identiteitskaart en het vrijmaken van een tweede schijf van 100.000 euro van de veiligheidsprovisie.

De eerste minister herinnerde er ook aan dat het ontwerp van koninklijk besluit, dat de wachttijd tussen de asielaanvraag en de toegang tot werk van 6 naar 4 maanden brengt, vanmorgen in tweede lezing werd goedgekeurd.

De staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft vervolgens meegedeeld dat er een engagementsverklaring zal ingevoerd worden. Deze verklaring, die een aantal basisprincipes van onze grondwet en van de rechten van de mens bevat, zal aan de vluchtelingen die in ons land aankomen,
worden voorgelegd. Wanneer de vluchtelingen weigeren dit engagement te tekenen, zal dit gevolgen hebben voor hun nationaliteits- en/of asielaanvraag in ons land.

Minister van Financien Didier Reynders had het over de voorbereiding van het universeel periodiek onderzoek waaraan Belgie zich in januari 2016 moet onderwerpen voor de VN Mensenrechtenraad.

De minister van Justitie ging vervolgens dieper in op het voorontwerp dat het statuut van de geinterneerden in het kader van het Justitieplan aanpast.

Minister van Begroting Sophie Wilmes haalde de begrotingsberaadslaging aan voor de toekenning van kredieten die bestemd zijn voor de betaling van de achterstallige facturen van de FOD Justitie.

Tot slot ging minister van Volksgezondheid Maggie De Block dieper in op het begrotingsvoorstel voor de gezondheidszorg 2016.

* Wachttijd voor werk na asielaanvraag ingekort - tweede lezing

Op voorstel van minister van Werk Kris Peeters gaat de ministerraad in tweede lezing en na advies van de Raad van State akkoord met het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 17, koninklijk besluit van 9 juni 1999, betreffende de tewerkstelling van buitenlandse
werknemers.

* Onderbrengen van bevoegdheden inzake arbeidsongeschiktheid van het RIZIV

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block en minister van de Zelfstandigen Willy Borsus een ontwerp van koninklijk besluit goed dat tot doel heeft om meer coherentie te brengen in de organisatie van de opdrachten van de
verschillende diensten van het RIZIV op het vlak van arbeidsongeschiktheid door de bevoegdheden met betrekking tot de arbeidsongeschiktheid in de Dienst voor uitkeringen onder te brengen.

* Regels voor loopbaanonderbreking voor het personeel van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening

De ministerraad geeft op voorstel van minister van Werk Kris Peeters de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening de toestemming om het statuut voor het personeel inzake loopbaanonderbreking te wijzigen.

* Overheidsopdracht voor de aankoop van precisie-lucht-grondgeleidingskits voor Defensie

De ministerraad heeft minister van Defensie Steven Vandeput de toestemming gegeven voor het opstarten van een overheidsopdracht voor de aankoop van INS/GPS-geleidingskits voor de F-16-vloot, die bruikbaar zijn in alle weersomstandigheden.

* Duitstalige gemeenschap: taalcertificaten

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput een voorontwerp van wet en een ontwerp van koninklijk besluit goed over de wijziging van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken.

* Geactualiseerde richtlijnen procedures voor Europese instanties

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders akkoord met de geactualiseerde instructies en toepassingen van de inbreukprocedures en de procedures voor het Hof van Justitie van de Europese Unie en het Hof van de Europese Vrijhandelsassociatie
(EFTA-Hof).

* Algemene uitgavenbegroting: kredietherverdeling naar het programma "inzet" van de sectie 16 - Ministerie van Defensie

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput een koninklijk besluit goed over de kredietherverdeling van de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2015, naar het programma 16-50-5 "Inzet" van de sectie 16 - Ministerie van Defensie.

* Overlegcomite: Inschrijving van een punt inzake controle en analyse van mariene gasolie

De ministerraad beslist op voorstel van minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem om een punt op de agenda van het Overlegcomite van 28 oktober 2015 in te schrijven. Het is een punt dat een ontwerp van koninklijk besluit bevat over de benaming, de
kenmerken en het zwavelgehalte van de mariene gasolie.

* Ontwerp van begrotingsberaadslaging inzake kredietverstrekking voor FOD Justitie

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Begroting Sophie Wilmes een ontwerp van begrotingsberaadslaging goed inzake het verstrekken van kredieten voor de betaling van openstaande facturen van de FOD Justitie.

* Overeenstemming met richtlijn preventie en herstel milieuschade

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem een ontwerp van koninklijk besluit goed tot wijziging van een koninklijk besluit, betreffende de preventie en het herstel van milieuschade bij het in de handel brengen van genetisch gemodificeerde
organismen (GGO).

* Impulsbeleid beheersing gewelddadige radicalisering

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon akkoord met een ontwerp van koninklijk besluit inzake de implementatie van een impulsbeleid met het oog op de beheersing van gewelddadige radicalisering en de strijd tegen terrorisme.

* Uitvoeringsmodaliteiten voor intrekking, ongeldigverklaring en weigering van afgifte identiteitskaart

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon akkoord met een ontwerp van koninklijk besluit dat de modaliteiten bepaalt voor intrekking, ongeldigverklaring of weigering van afgifte van een identiteitskaart, in het kader van de strijd tegen
terrorisme en radicalisering.

* Internering en diverse bepalingen inzake justitie

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Justitie Koen Geens een voorontwerp van wet goed betreffende internering en diverse bepalingen inzake justitie.

* Overheidsopdracht voor FOD Mobiliteit: onderhoud CA-GEN licenties

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant akkoord met de gunning van een nieuwe onderhoudsopdracht van de CA-GEN licenties.

* Nationaal Rapport voor het universeel periodiek onderzoek van de VN Mensenrechtenraad

De ministerraad neemt op voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders akte van het tweede nationaal rapport voor het universeel periodiek onderzoek van de VN Mensenrechtenraad.

Termen:

* Ministerraad

Bron
RSS

Logo of 'FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie' FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie
Wetstraat 16
1000 Brussel
Belgie
+32 2 287 41 07 +32 2 287 41 92
http://www.presscenter.org

Contacten

Sarah DelafortrieSarah Delafortrie
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+ 32 2 287 41 07
+ 32 486 357 888
vCard downloaden
Christophe SpringaelChristophe Springael
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+32 2 287 41 92
+32 477 59 14 37
vCard downloaden