museumnacht in Artis


23 oktober 2015 - Op 7 november 2015 doet Artis mee aan de 16e editie van de Museumnacht met het thema 'meer dan kunst'.

toegangskaarten

Toegangskaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar via museumnachtamsterdam.nl. Het Artis-lidmaatschap is op deze avond niet geldig.

Aquarium

Amsterdamse gracht
Altijd al willen weten wat er naast oude fietsen in de Amsterdamse grachten leeft? Bij de Amsterdamse grachtenbak kom je alles te weten over het onderwaterleven in de grachten en wat er zoal van de bodem wordt gevist.
hoelaat doorlopend tussen 20.00 - 00.00 uur
waar Aquarium, ingang Plantage Middenlaan 51-5

catacomben
Ook diep in de catacomben van het Aquarium gebeuren bijzondere dingen. Neem een kijkje achter de schermen en ontdek het 125 jaar oude waterzuiveringssysteem. Een rondleider neemt je mee en vertelt je over het water waar de vissen in leven en hoe die enorme watertoevoer binnen geregeld wordt.
hoe laat doorlopend tussen 20.00 - 00.00 uur
waar Aquarium, ingang Plantage Middenlaan 51-53

oog op Artis
Nog nooit eerder te zien: de historische collectie. Benieuwd hoe Artis er jaren geleden uitzag, hoe dierverzorgers er toen bijliepen en hoe het publiek Artis in de 19de eeuw ervoer? Een terugblik op 175 jaar Artis. Van oude plattegronden tot kleurrijke posters, van mooie penningen tot leerzame
borden. In de afgelopen 175 jaar heeft Artis veel gemaakt en bewaard. De historische collectie van Artis telt inmiddels 6.000 objecten, waarvan een belangrijk deel tentoon wordt gesteld in `Oog op Artis'. Zo ontdek je hoe Artis vanaf 1838 groeide tot de huidige tuin met al haar monumenten,
welke veranderingen in stijl van dierinformatieborden en bedrijfskleding er zijn geweest, en wat bezoekers door de jaren heen beleefd hebben in Artis.
hoe laat doorlopend tussen 19.00 - 02.00 uur
waar Aquarium, ingang Plantage Middenlaan 51-53

Planetarium

Beleef het heelal door er in werkelijkheid doorheen te vliegen. In het Planetarium kun je in de 628 m^2 grote, bolvormige koepel een virtuele trip door het heelal maken. Je bevindt je letterlijk tussen de sterren.

Hitchhiker's guide to the galaxy
De aarde is vernietigd en je zweeft samen met wat vrienden door het oneindige heelal. Waar kun je naar toe? Wat zijn de mooiste bestemmingen tussen de sterren? Is er een leuk feestje in het centrum van ons melkwegstelsel, of gaan we naar het restaurant aan de grens van het heelal? Maak als
lifter met onwaarschijnlijke snelheid, een reis door het transgalactische. Vergeet je handdoek niet.
hoe laat doorlopend tussen 19.00 - 01.00 uur
waar Planetarium, ingang Plantage Kerklaan 38-40
duur 25 minuten

Artisplein

Bij de Watertafel met uitzicht op de monumentale voliere. Of vanaf het terras aan de vijverrand, met uitzicht op de flamingo's. Het Artisplein nodigt uit te verblijven.

beestachtige seks
In de historische zalen aan het Artisplein kun je tijdens deze Museumnacht jouw kennis over de natuur verbreden. Artis-bioloog Jasper Buikx geeft je een inkijkje in de meest bijzondere verhalen over seksualiteit in het dierenrijk. Wist je bijvoorbeeld dat de brede flappentak zich zonder seks
kan voortplanten? In het dierenrijk besnuffelen, bespringen en belikken mannetjes elkaar, en ook vrouwtjes doen daar niet voor onder. Bestaat er homoseksualiteit in het dierenrijk?
hoe laat om 19.30, 20.30, 21.30 en 23.30 uur
waar Koningszaal, ingang Plantage Middenlaan 41a-43
duur 30 minuten

muziek op het plein
Tijdens de Museumnacht is het op het Artisplein heerlijk vertoeven. Kijk uit over de flamingo's, koop een biertje bij de bakfiets en luister naar de muziek van de studenten van het Conservatorium van Amsterdam.
hoe laat tussen 19.00 - 00.00 uur
waar Artisplein

Micropia

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Microben, de kleinste en machtigste organismen op onze planeet. In het eerste microbenmuseum, Micropia (naast Artis) wordt het onzichtbare zichtbaar gemaakt.

laborant vertelt
De bewegingen van een pantoffeldiertje of die van een schimmel op jacht. Als er zo veel wonderlijks aan je oog voorbijtrekt heb je vast vragen. Stel ze meteen aan de laboranten van Micropia.
hoe laat doorlopend tussen 19.00 - 02.00 uur
waar Micropia, Plantage Kerklaan 38-40

beerdiertje
Er zijn miljarden microben in Amsterdam. Niet met het blote oog te zien, maar onmisbaar voor het leven op aarde. Alleen al de helft van alle zuurstof op aarde wordt geproduceerd door microben. Een bijzondere microbe is het beerdiertje: ondanks zijn kleine formaat is dit een echt diertje. Het
heeft 8 pootjes, ogen, zenuwen, spieren en een bek met een snuitje. Het beerdiertje (Hypsibius dujardini) wordt niet groter dan een halve millimeter en is een van de taaiste dieren ter wereld. Ze kunnen zelfs een onbeschermde ruimtereis overleven. Normaal onzichtbaar, maar nu 4000 keer
vergroot tot een twee meter hoog kunstwerk.
hoe laat doorlopend tussen 19.00 - 02.00 uur
waar Micropia, Plantage Kerklaan 38-40

kiss-o-meter
Hoe vaker je met elkaar zoent, hoe meer de verzameling bacterien in je speeksel op elkaar begint te lijken. Bij de kiss-o-meter in Micropia kan iedereen ontdekken hoeveel en welke microben je met elkaar uitwisselt tijdens een tongzoen. Alleen al in je mond leven meer dan 700 soorten bacterien.
hoe laat doorlopend tussen 19.00 - 02.00 uur
waar Micropia, Plantage Kerklaan 38-40

bodyscan
Maak een reis door je eigen lichaam met de bodyscan in Micropia. Ontdek welke microben in je darmen en je andere organen leven en welke belangrijke functies ze vervullen.
hoe laat doorlopend tussen 19.00 - 02.00 uur
waar Micropia, Plantage Kerklaan 38-40