Zorg dat uw gegevens goed geregistreerd staan bij de gemeente Veghel


Elke gemeente houdt persoonsgegevens bij over haar inwoners in de Basisregistratie personen.

Deze gegevens worden gebruikt door vele (overheids-)instellingen. Zo hoeft u niet overal de wijzigingen in uw gegevens door te geven. Een wijziging zoals een verhuizing geeft u door aan uw (nieuwe)woongemeente. In de Wet Basisregistratie personen zijn de verplichtingen die u als burger heeft,
opgenomen.

Om welke verplichtingen gaat het?

1. Aangifte van vestiging uit het buitenland: uiterlijk de vijfde dag na de dag van vestiging. De verwachting moet zijn dat u twee derde van de tijd in het komende halfjaar in Nederland gaat verblijven. U moet bij de aangifte uw identiteit aantonen.
2. Aangifte van adreswijziging (verhuizing) binnen Nederland: niet eerder dan vier weken voor de verhuizing en uiterlijk de vijfde dag na de dag van verhuizing. U moet bij de aangifte uw identiteit aantonen.
3. Aangifte van vertrek naar het buitenland als u gedurende een jaar langer dan acht maanden buiten Nederland verblijft: niet eerder dan vijf dagen voor het vertrek en uiterlijk op de dag van het vertrek. Blijft er iemand op uw adres wonen? Dan moeten alle personen die vertrekken, persoonlijk
aan de balie verschijnen. De gemeente kan u de verplichting opleggen om informatie te geven over uw aangifte, om documenten te overleggen of om zelf persoonlijk te komen aan de balie.
4. U bent verplicht alle feiten die in het buitenland hebben plaatsgevonden over uw persoonlijke staat te melden bij uw woongemeente. Daarbij gaat het om gegevens over uw naam, uw ouders, uw kinderen of gegevens over huwelijk of geregistreerd partnerschap. Vind een van deze feiten in
Nederland plaats dan wordt dit automatisch doorgegeven aan uw woongemeente.
5. Ook kan het zijn dat dat de gemeente u oproept om informatie te geven over het overlijden van een nauw familielid. De gemeente kan u verplichten om documenten over deze zaken te overleggen. De informatie uit deze documenten is van belang voor het bijhouden van de persoonsgegevens in de
basisregistratie.

De verplichtingen zoals hierboven genoemd rusten ook op ouders en verzorgers van minderjarigen, waarbij gesteld kan worden dat jongeren van 16 of 17 jaar ook zelf hun verplichtingen mogen nakomen.

Wanneer een boete?

Als u een verplichting bewust niet nakomt, kan de gemeente Veghel u een bestuurlijke boete opleggen. Als het gaat om een verplichting tot het doen van aangifte van vestiging, verhuizing of vertrek, zal de gemeente Veghel eerst proberen contact met u op te nemen. Wij wijzen u dan op de
aangifteplicht. Doet u geen aangifte dan loopt u kans een boete te krijgen.

Indien de gemeente Veghel u verplicht om bijvoorbeeld een akte uit het buitenland te overleggen of persoonlijk langs te komen om informatie te geven voor de bijhouding van de basisregistratie, en u komt die verplichting niet na, dan kunt u ook een boete verwachten.

Een bijzondere bepaling in de wet is opgenomen voor iemand die bewust toelaat dat een ander op zijn woonadres is ingeschreven, terwijl hij weet dat dat niet juist is. Bijvoorbeeld door een verklaring van bewoning af te geven zodat die ander een frauduleuze aangifte van verhuizing kan doen.
Beide personen zijn dan in overtreding en de gemeente Veghel kan beide personen een bestuurlijke boete opleggen. De hoogte van de boete is minimaal 200 euro en maximaal 325 euro.

Is bezwaar tegen de boete mogelijk?

De gemeente Veghel mag niet zomaar een boete opleggen. Als wij van mening zijn dat u een verplichting niet bent nagekomen, zal dat moeten blijken uit bij ons beschikbare informatie. Die informatie moet niet alleen aantonen dat u de verplichting niet bent nagekomen, maar ook dat dit aan u
verwijtbaar is. Als aan u een bestuurlijke boete is opgelegd, kunt u daartegen bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift binnen zes weken indienen bij het college van burgemeester en wethoudersvan de gemeente Veghel. Wij zullen uw bezwaarschrift behandelen en besluiten of dit gegrond is of niet.
Indien gegrond, kan de boete worden ingetrokken. Indien niet gegrond, blijft de boete staan maar kunt u wel in beroep gaan bij de bestuursrechter.