Financiele steun chronisch zieken en mensen met een beperking


Heeft u een chronische ziekte of beperking, dan kunt u vanaf dit jaar in aanmerking komen voor een financiele tegemoetkoming van EUR 350,-- per persoon. Een van de voorwaarden voor de financiele steun is een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Het college heeft dit besloten.

Steuntje in de rug

De gemeente biedt met de regeling chronisch zieken en mensen met een beperking een financieel steuntje in de rug. Vanaf 2016 kunnen zij bovendien deelnemen aan een collectieve ziektekostenverzekering. De gemeente neemt daarbij een deel van de premiekosten voor haar rekening.

Aanvragen

Een aanvraag voor 2015 moet voor 29 februari 2016 worden gedaan bij de Regionale Sociale Dienst en Kredietbank Alblasserwaard/Vijfheerenlanden (RSD). De RSD voert de regeling voor ons uit. Op de website www.rsdav.nl is alle informatie over de regeling te vinden, zoals de voorwaarden om in
aanmerking te komen.

Vorige regelingen afgeschaft

De nieuwe gemeentelijke tegemoetkoming vervangt de twee landelijke regelingen die het Rijk eerder afschafte: de algemene tegemoetkoming op grond van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de compensatie van het verplicht eigen risico voor de zorgverzekering (CER).