Honderden miljoenen stromen weg uit basisonderwijs"

Het basisonderwijs verliest honderden miljoenen, zo blijkt uit een berekening van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Het aantal leerlingen wordt kleiner en in combinatie met het hoge aantal werkloze leraren kost dit scholen een bedrag dat oploopt tot bijna 300 miljoen. Maar ook wordt `goed gedrag afgestraft'. Minder zittenblijvers en meer leerlingen die een klas overslaan, leiden tot een verlies aan inkomsten.

Tijdens de bespreking van de onderwijsbegroting die deze week plaatsvindt, zullen verschillende Kamerleden de staatssecretaris vragen waar het bedrag van 150 miljoen is gebleven. Schoolbesturen in primair- en voortgezet onderwijs ontvingen dit om banen voor jonge leraren te creeren. `Ik kan geen bonnetjes overhandigen' vertelde staatssecretaris Dekker eerder in de Tweede Kamer.

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen: "De cijfers zijn duidelijk: er zijn geen banen bijgekomen in het basisonderwijs. Reden voor ons om uit te zoeken waar het geld wel naartoe is gegaan. En die bonnetjes hebben wij gevonden voor de staatssecretaris. Het bedrag wordt namelijk door scholen gebruikt om het verlies van andere inkomsten op te vangen."

Volgens de AOb worden deze verliezen onder meer veroorzaakt door een dalend leerlingenaantal en hoge werkloosheid. De ww-kosten voor werkloze leraren lopen al jaren op en bedragen 265 miljoen in 2015. Scholen draaien daar zelf voor op. De AOb berekende dat scholen ook ongeveer 45 miljoen kwijtraken door een vermindering van zittenblijvers en een stijging van het aantal leerlingen dat een klas overslaat. Daarnaast daalt het aantal leerlingen met een gewichtenregeling door een nieuwe meetmethode. Dat betekent niet dat het aantal leerlingen met een achterstand is verminderd. Maar het is wel reden voor het kabinet om het budget voor onderwijsachterstanden te verlagen met 10 miljoen per jaar.

Liesbeth Verheggen: "Het is zuur dat scholen de rekening krijgen voor iets waar ze weinig aan kunnen doen. Of sterker nog: het financieringssysteem in het onderwijs zo is dat goede resultaten worden afgestraft. Deze cijfers staan in schril contrast met de belofte dat er wordt geinvesteerd en er 3000 nieuwe banen voor startende leraren komen."

Volgens de AOb wordt het tijd dat het ministerie OCW ingrijpt. Verheggen: "Het weglekken van honderden miljoenen uit het basisonderwijs, leidt tot nog grotere klassen en kwaliteitsverlies. Wij hopen van harte dat de Kamerleden, de staatssecretaris en minister van OCW, tegen elkaar gaan zeggen dat dit toch echt niet de bedoeling is. Leerlingen en personeel verdienen beter".

U kunt het hele artikel hier downloaden.

Zie het origineel.