Online parkeren loont

Online parkeren loont

Parkeren op regionale vliegvelden is aanzienlijk goedkoper dan parkeren op internationale luchthavens. Reizigers betalen op regionale vliegvelden gemiddeld een derde minder voor een parkeerplek. Goedkoopste luchthaven is M*nster-Osnabr*ck Airport waar drie dagen parkeren EUR 15 kost, het duurst is parkeren op de luchthaven van Keulen-Bonn waar je voor drie dagen parkeren EUR 54 mag aftikken. Van de regionale luchthavens is parkeren op Luik met EUR 45 relatief duur. Eindhoven Airport is een positieve uitzondering. Deze luchthaven staat in de Europese top 100 maar zit qua parkeerkosten (EUR 30) aan de onderzijde van het spectrum. Bij steeds meer luchthavens is online reserveren mogelijk en dat is een stuk goedkoper, gemiddeld EUR 13. Voor drie dagen parkeren op een Europese luchthaven moet gemiddeld EUR 37 worden betaald, bij een online reservering slechts EUR 29. Dat heeft de reiswebsite vliegveldinfo.nl onderzocht.

Tweemaal per jaar brengt Vliegveldinfo.nl het rapport *Parkeren op het vliegveld* uit: in het voorjaar het Lenterapport en in het najaar het Herfstrapport. Hierin wordt gekeken naar de parkeertarieven van vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse luchthavens. De goedkoopste alternatieven van ieder vliegveld worden met elkaar vergeleken, meestal is dat het zogenaamde lang parkeren tarief. Parkeertarieven van vooraf gereserveerde parkeerplaatsen zijn uitgesloten van het rapport. Bovenstaande tarieven worden door reizigers betaald op de dag van aankomst (inrijtarief). Het Herfstrapport 2015 is de zevende editie van dit rapport. Gemiddeld is drie dagen parkeren bij een Nederlandse luchthaven met EUR 36,20 relatief goedkoop, in Belgi* is dat EUR 36,80 en in Duitsland EUR 38,80. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat Duitsland meer grote internationale luchthavens telt.

Regionale luchthavens een derde goedkoper

Voor een weekend parkeren op een van de acht grootste vliegvelden uit het onderzoek betalen reizigers gemiddeld 45 euro. Drie dagen parkeren op een regionaal vliegveld is met gemiddeld 30 euro, oftewel 10 euro per dag, 33% goedkoper. Reiswebsite Vliegveldinfo.nl onderzocht de parkeertarieven van vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse vliegvelden.

"Regionale vliegvelden zijn vooral populair vanwege de voordelige tarieven. Zowel onder reizigers, die er besparen op parkeerkosten, als onder luchtvaartmaatschappijen, die er lagere havengelden betalen. Grotere vliegvelden is er veel aan gelegen om van hun imago als dure luchthaven af te komen. Dit blijkt met name uit de online parkeerproducten die de laatste jaren sterk in opkomst zijn.*

Guus Wantia, oprichter van Vliegveldinfo.nl

Eindhoven Airport positieve en Luik Airport negatieve uitschieter

De acht grootste vliegvelden qua passagiersaantallen brengen het meeste parkeergeld in rekening. De enige *positieve* uitzondering is Eindhoven Airport. De Brabantse luchthaven behoorde afgelopen jaar voor het eerst tot de top 100 van drukste vliegvelden in Europa. Het vliegveld is al lang geen regionaal vliegveld meer, maar hanteert voor een weekend parkeren nog wel een tarief (EUR 30) vergelijkbaar met regionale vliegvelden als Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde. In Belgi* is er een *negatieve* uitzondering op de regel. Op het kleine Luik Airport betalen reizigers een prijs (EUR 45) vergelijkbaar met grote luchthavens als Brussels Airport en Charleroi Airport.

Online parkeerplaats reserveren loont

Het prijsniveau is niet het enige parkeerverschil tussen grote en kleine vliegvelden. Grote vliegvelden bieden een veel gevarieerder parkeerproduct, van voordelig tot luxe parkeren. Op steeds meer vliegvelden hebben reizigers de mogelijkheid om online een goedkopere parkeerplaats te reserveren. Hierbij zijn twee zaken van belang: reizigers moeten online en enige tijd voor vertrek reserveren, vanwege beperkte beschikbaarheid. Bij online reserveren is parkeren voordeliger, waardoor de kosten de tarieven van de kleinere vliegvelden benaderen. Bekende online parkeerproducten zijn Smart Parking van Schiphol en Discount Parking van Zaventem. De luchthaven Rotterdam The Hague Airport biedt sinds kort Budget Parkeren op P10.

Antwerp Airport verliest grootste voordeel

In vergelijking met het Lenterapport 2015 *Parkeren op het vliegveld* is er niet veel veranderd. Grootste wijziging is het besluit van Antwerp Airport om de overstap te maken van gratis parkeren naar betaald parkeren. De parkeertarieven in Antwerpen zijn nu gelijk aan de prijzen op Oostende Brugge Airport. Een andere opvallende wijziging komt op naam van Charleroi Airport, waar de parkeertarieven op P3 flink zijn verlaagd ten opzichte van een halfjaar geleden. De veranderingen op Antwerp Airport en Charleroi Airport hebben een positieve werking op de gemiddelde parkeertarieven op Belgische vliegvelden. Link: http://www.vliegveldinfo.nl/parkeren/herfstrapport-2015/