Joram in het Vragenuurtje over de verdamping van 140 miljard

Joram in het Vragenuurtje over de verdamping van 140 miljard

27/10/2015

Voorzitter, het gaat helemaal mis met onze pensioenen. De Nederlandse pensioenfondsen zijn het afgelopen half jaar door slechte beleggingsresultaten maar liefst 140 miljard euro kwijtgeraakt.

Zo verloor het ambtenarenfonds ABP 28 miljard euro. Zorg en Welzijn zag het pensioenvermogen met ruim 16 miljard krimpen. Voorzitter, het zijn astronomische bedragen. De pensioenfondsen weten in zes maanden tijd liefst 10 procent van het totale pensioenvermogen in lucht te laten opgaan.

140 miljard euro. Dat is bijna twee keer de complete zorgbegroting. Dat is meer dan veertien keer de complete begroting Veiligheid en Justitie. Het is een drama.

Voorzitter, het moet helemaal anders. Het roer moet om. Het huidige pensioenstelsel is niet meer van deze tijd en pensioengerechtigden zitten inmiddels maandelijks in spanning over eventuele nieuwe kortingen op hun pensioen. Hun pensioen, waar velen kei- en keihard voor hebben gewerkt.

En ook de toekomstige generaties moeten nog maar zien wat ze ueberhaupt van hun inleg terug zien.

40 procent van de Nederlanders wil ook af van het collectieve en verplichte aanvullende pensioen. Waarom moet de staat bepalen hoe ik een eventuele aanvulling op mijn pensioen regel?

Voorzitter, mijn fractie wil dat mensen vrij zijn om zelf te beslissen wat ze met die inleg willen doen. Het is immers hun eigen geld.

Individualiseer daarom het aanvullend pensioen en geef de werknemer zijn verplichte inleg terug. Geef het geld terug aan de mensen.

Voorzitter, ik heb de volgende vragen:

1. Begrijpt de staatssecretaris de grote zorgen over de slechte beleggingsresultaten van de pensioenfondsen? En daarmee de kans op nieuwe kortingen?

2. Deelt zij de mening dat meer vrijheid in ons pensioenstelsel absoluut noodzakelijk is?

En ten slotte:

3. Ziet zij mogelijkheden voor een opt-out-regeling op het verplichte aanvullende pensioen, zodat werknemers die dat willen, de vrijheid krijgen om hun pensioeninleg naar eigen inzicht te besteden?

Dank u wel

TWEEDE TERMIJN

Voorzitter,

Ik dank de staatssecretaris voor de reactie.

Het is alleen geen antwoord. Miljoenen pensioengerechtigden maken zich terecht zeer grote zorgen over hun geld. Over hun pensioen. Geef de mensen hun geld terug.

Laat mensen vrij om zelf te bepalen hoe zij hun aanvullende pensioen regelen. Als zij het geld willen steken in de aflossing van hun hypotheek moet dat altijd kunnen, als zij hun geld op een bank willen zetten en op die manier willen sparen moet dat altijd kunnen. En ook als zij hun geld willen stoppen in een pensioenfonds moet dat, wat ons betreft, kunnen.

Laat de mensen echter vrij om dat zelf te beslissen. Het is tijd voor minder paternalisme, minder verplichtingen en meer vrijheid.

Voorzitter, nogmaals: waarom wil de staatssecretaris niet dat werknemers, die dat ook zelf aangeven, vrij zijn om hun eigen aanvullende pensioen te regelen? Het is toch immers hun geld. Nu worden zij slachtoffer van de dramatische resultaten van de pensioenfondsen. Dit kabinet zit vastgeroest in de twintigste eeuw. In paternalisme en in staats denken. En dat is heel slecht voor de reeds gepensioneerden en de volgende generaties.

Dank u wel