CDA blij met aanpak btw-belemmeringen innovatie

27/10/2015

CDA blij met aanpak btw-belemmeringen innovatie

In de Tweede Kamer is vandaag steun uitgesproken voor het voorstel van het CDA om btw-belemmeringen op het gebied van innovatie weg te nemen. Het gaat hierbij om samenwerkingsverbanden tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Het CDA is groot voorstander van deze publiek/private samenwerkingsverbanden om innovatie te bevorderen. Deze samenwerking leidt in veel gevallen echter tot een hogere belastingdruk. Het CDA vindt dat de wereld op zijn kop.

Twee weken geleden werd in de Tweede Kamer de begroting van Economische Zaken behandeld. Hier heeft CDA Kamerlid Agnes Mulder aandacht gevraagd voor problemen waar regio's in Nederland tegenaan lopen wanneer ze innovatie willen bevorderen. Agnes Mulder: "Een concreet voorbeeld van problemen waar een regio mee te maken krijgt wanneer overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen de mouwen opstropen om innovatie aan te jagen, is Chemelot in het mooie Limburg. Dan leidt de samenwerking tot een hogere btw-druk dan zonder de samenwerking. Op deze wijze wordt een innovatie-impuls tegengewerkt. Daarom heb ik een motie ingediend om hier iets aan te doen. Ik ben erg blij dat deze motie vandaag is aangenomen."

De motie draagt de regering op om er voor te zorgen dat de btw geen kostprijsverhogende en dus belemmerende factor meer is voor publieke investeringen in samenwerking met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Trefwoorden

* Innovatie * btw * Chemelot * Agnes Mulder