Hondenpoep en loslopende honden


afbeelding van een hond

Regelmatig krijgt de gemeente vragen en klachten over hondenpoep en loslopende honden. Wat zijn eigenlijk de regels hiervoor?

Regels voor baasjes

* Binnen de bebouwde kom van onze gemeente bent u verplicht om uw hond altijd aangelijnd te houden.
* Als uw hond goed naar u luistert, mag de hond buiten de bebouwde kom op openbare grond los lopen. Eigenaren van opengestelde natuurgebieden of terreinen geven veelal met borden aan of u de hond aangelijnd moet houden. Daarnaast moet u rekening houden met bijvoorbeeld vee dat in de wei
staat, of het broedseizoen van vogels. Overlast of schade als gevolg van uw loslopende hond moet u altijd voorkomen.
* Bij het uitlaten van uw hond moet u altijd een opruimmiddel voor hondenpoep bij u hebben. Sterker nog, u bent zelfs verplicht de poep van uw eigen hond op te ruimen.
* Heeft u last van de hond van iemand anders, spreek dan eerst zelf de eigenaar van de hond erop aan en probeer tot een oplossing te komen. Komt u er samen niet uit, belt u dan de politie, via (0900) 8844.

Geen voorzieningen

Een veel gehoorde klacht is ook dat de gemeente geen of te weinig voorzieningen heeft voor honden. Het klopt dat er geen aparte voorzieningen zijn voor honden en hondenpoep. Daarvoor is geen geld beschikbaar en de gemeente heft ook geen hondenbelasting. Degene die de hond uitlaat is er
verantwoordelijk voor dat anderen geen last onder vinden van hondenpoep.