Rijkswaterstaat plaatst ijsbokken op nieuwe langsdammen in de Waal

Rijkswaterstaat plaatst ijsbokken op nieuwe langsdammen in de Waal

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 28 oktober 2015- Laatste update: 28 oktober 2015 09:32 uur

Op 11 september zijn in opdracht van Rijkswaterstaat door de aannemerscombinatie Van den Herik-Boskalis drie ijsbokken op de langsdammen geplaatst.

Per kraanschip zijn de 70 ton wegende, geprefabriceerde ijsbokken naar de langsdam vervoerd en geplaatst. Deze unieke en opmerkelijke elementen zijn nodig voor een veilige afvoer van water en ijs in geval van ijsvorming op de rivier.

IJsbelasting

IJsvorming op de rivieren komt in Nederland weinig voor. Het optreden van ijsvorming is de laatste decennia afgenomen doordat de rivier recht getrokken is, het gevolg van warmtelozingen vanuit elektriciteitscentrales en rioolwaterzuiveringsinstallaties en doordat veel begroeiing in de uiterwaarden en op de kribben staat. Echter, ophopingen van ijsschotsen kunnen als gevolg van wind en stroming schade toebrengen aan bruggen, sluizen en waterkeringen. Gedurende strenge winterperioden is dit beeld bij ons bekend op locaties zoals het IJsselmeer. En, als de ophoping van ijsschotsen optreedt, kan het aanzienlijke schade toebrengen aan bouwwerken en/of waterkeringen. Om dit te voorkomen worden er onder andere ijsbokken geplaatst op de langsdammen. Op andere plekken, zoals bij brugpijlers en sluizen, worden ijsbokken in het ontwerp opgenomen om eventuele ijsschotsen te breken.

Langsdammen

De aangelegde langsdammen zijn onderdeel van het project Kribverlaging Waal fase3 en langsdammen Wamel-Ophemert, een van de projecten van het programma Ruimte voor de Rivier. De langsdammen zijn als alternatief voor kribben aangelegd. Doel van de langsdam is om in een keer de hoogwaterveiligheid en de omstandigheden voor de scheepvaart en de natuur langs dit traject van de rivier te verbeteren. Op het traject tussen Wamel en Ophemert, waar de langsdammen worden aangelegd, zijn de kribben in de binnenbochten verwijderd. In de buitenbocht hoeven dan geen kribben te worden verlaagd.

Ruimte voor de rivier

De Nederlandse rivieren hebben steeds vaker te maken met hoge waterstanden. Ze krijgen meer regen- en smeltwater te verwerken, terwijl ze tussen de dijken maar weinig ruimte hebben. Hierdoor neemt de kans op overstromingen toe. Alleen dijkverhoging is onvoldoende om het toenemende overstromingsgevaar te keren. De waterstand in de rivieren moet omlaag. Daarom geeft Rijkswaterstaat samen met waterschappen, gemeentes en provincies onze rivieren op ruim dertig plaatsen meer ruimte. Bijvoorbeeld door het verleggen van dijken, graven van nevengeulen en verdiepen van uiterwaarden. Op deze manier werken we samen aan de veiligheid van vier miljoen inwoners in het rivierengebied en aan een aantrekkelijke leefomgeving.

Video

Omroep Gelderland maakte een reportage over de plaatsing van de ijsbokken. Bekijk de uitzending hier (vanaf 13:40).